Zonnepanelen voordelen: Geld besparen en het milieu sparen

Zonnepanelen zijn een steeds populairdere keuze geworden voor zowel huiseigenaren als bedrijven. Niet alleen bieden zonnepanelen een duurzame en milieuvriendelijke oplossing voor traditionele energiebronnen, maar ze kunnen u op de lange termijn ook geld besparen op uw energierekening. Ontdek alle zonnepanelen voordelen voor uw woning of bedrijf.

Door gebruik te maken van de kracht van de zon, kunnen zonnepanelen een hernieuwbare energiebron vormen die uw ecologische voetafdruk vermindert en helpt de klimaatverandering tegen te gaan. Steeds meer mensen stappen over op deze schone en kosteneffectieve energiebron. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van zonnepanelen en helpen we u een weloverwogen beslissing te nemen of zonne-energie iets voor u is.

Waarom zonnepanelen voordelen bieden

Iedereen heeft zo zijn of haar redenen om zonne-energie zelf thuis op te willen wekken. Wij zijn ervan overtuigd dat het hoe dan ook een mooie investering is. Hier wat redenen op een rij:

  1. Je huis wordt meer waard door er zonnepanelen op te plaatsen, onder andere omdat je huis dan een beter energielabel heeft. Altijd een fijne bijkomstigheid als je in de toekomst je huis verkoopt.
  2. Op de lange termijn bespaar je flink wat kosten, want je maandlasten gaan (in sommige gevallen flink) naar beneden. Daarnaast zijn er gemeentes die je subsidie willen geven voor het plaatsen van zonnepanelen. De btw kan je in alle gevallen terugvragen.
  3. Je helpt mee aan een duurzame toekomst, want zonne-energie opwekken is erg goed voor het milieu. Met zonnepanelen voorzie je je apparaten in je huis van ‘groene stroom’.
  4. Je kan winst maken met je zonnepanelen. Gemiddeld is dat te vergelijken met zo’n 6% rente op een spaarrekening! 
  5. Je gaat bewuster om met energie omdat je met een monitor (live per uur, dag of maand) kan zien hoeveel energie je zonnepanelen opleveren. Extra motiverend is dat je zelfs kan zien hoeveel CO2-uitstoot je bespaard. In de grafiek hieronder zie je een voorbeeld van de opgewekte energie met een SolarEdge systeem

Wat je thuis nodig hebt om zonnepanelen aan te sluiten

Allereerst is een veilige meterkast een vereiste, om gevaarlijke situaties te voorkomen. We voeren hiervoor de NEN-1010 uit, waarbij we jouw meterkast beoordelen. Hiervoor zijn we gecertificeerd via InstallQ. Vervolgens heb je ook een vrije groep in je meterkast nodig, om het zonne-energie systeem op aan te sluiten. Vrije ruimte op je (platte of schuine) dak waar de zon regelmatig op schijnt is natuurlijk ook een eis. Dit kan het dak van je woning zijn, maar ook het dak van bijvoorbeeld je schuur of garage. Als je niet genoeg ruimte hebt, dan haal je de gewenste opbrengst niet, wat zonde is van je investering. Als laatst is een goede dakconstructie essentieel om het gewicht van de zonnepanelen te kunnen dragen. Al deze punten komen wij controleren bij de intake.

De onderdelen die wij installeren

Bij het installeren van zonnepanelen komen verschillende onderdelen kijken. Als duurzaam installatiebedrijf hebben wij zelf zo onze voorkeur voor bepaalde zonne-energie systemen.

  • LG, Longi Solar en Canadian Solar ontwikkelen panelen waar we graag mee werken.
  • Optimizers zijn onderdelen die we, waar nodig, achter elk paneel plaatsen. Via deze optimizers kan je per paneel in de gaten houden of deze goed werkt en wat deze opwekt aan stroom. Mocht er onverhoopt een paneel stuk gaan, dan is het kapotte paneel hierdoor makkelijk te achterhalen en vervangen. Wij gebruiken de optimizers van SolarEdge.
  • De omvormer zet de zonne-energie om in stroom. Deze installeren we meestal in je meterkast. Hiervoor is de monitor van SolarEdge favoriet. Met deze tool kan je ook meteen online zien wat de opbrengst aan stroom is per paneel.
  • Het installeren van zonnepanelen kan niet zonder een goede montageconstructie.
  • Mochten er nog geen datakabels aanwezig zijn, dan plaatsen we deze ook. Daarmee kun je online de monitor volgen.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Dit is afhankelijk van wat je gebruikt. Een gemiddeld gezin heeft aan zo’n 12 tot 16 zonnepanelen voldoende om alle stroom op te wekken die ze gebruiken wanneer verwarming gebeurd met een gasketel. Verwarm jij je huis met een warmtepomp? Dan heb je meer zonnepanelen nodig om alle stroom op te wekken die je gebruikt. Mooie systemen van bijvoorbeeld Triple Solar combineren warmtepompen slim met zonnepanelen. ECO installaties zorgt voor de installatie van systemen zoals deze.

zonnepanelen voordelen

Verschillende systemen

Er zijn verschillende zonne-energie systemen die je kan installeren. Welk systeem je nodig hebt, hangt ook weer af van je situatie. Heb je bijvoorbeeld schaduw op je dak? Kies dan voor een slim systeem zoals dat van SolarEdge. Elk paneel wekt onafhankelijk zijn energie op. Zo voorzien de andere zonnepanelen jou gewoon van stroom als één paneel tijdelijk in de schaduw staat. De opbrengst kan je vervolgens per paneel in de gaten houden. Dit is een systeem met zogenaamde optimizers. 

Meerdere dakvlakken en/of dakhoeken

Zorg in deze situatie dat je omvormer hiervoor geschikt is. Per dakvlak heb je een zogenaamde MPPT nodig, die zorgt dat het systeem zo veel mogelijk stroom opwekt. Daarnaast is het ook belangrijk dat de omvormer goed aansluit bij het aantal panelen. Deskundig advies inwinnen is dus essentieel (wij helpen je hier graag bij), zodat je zo veel mogelijk rendement haalt uit de zon, en uit je spaargeld natuurlijk.

Energie opslaan vs. terugleveren en salderen

In principe kan je alle energie die je nodig hebt van je zonnepanelen krijgen. Dan ben je volledig van het net af. Hiervoor heb je accu’s nodig om de energie op te slaan. Die kun je gebruiken voor bijv. je elektrische auto of Tesla PowerWall. Dit is alleen niet altijd de meest voordelige en/of duurzame oplossing. Je wekt relatief weinig zonnestroom op in de winterperiode, terwijl je dan juist vaak meer stroom nodig hebt. Dat zou betekenen dat je in de zomer heel veel stroom op moet slaan voor de winter. Dit is erg prijzig en niet duurzaam.

Op dit moment is het voordeliger om stroom terug te leveren aan het net en dit verrekenen met de stroom die we afnemen (salderen). Voor de stroom die je opwekt en dus wegstreept, krijg je dezelfde prijs als wat je betaalt voor de stroom die je afneemt. Op die manier gebruik je dus eigenlijk het net als buffer en kan je de opgewekte stroom (op jaarbasis) afstemmen op je jaarverbruik.

Na 2023 gaat deze salderingsregeling veranderen. Vanaf dan mag je steeds een beetje minder stroom salderen, tot je in 2031 niks meer mag wegstrepen. Voor alle stroom die je niet saldeert, krijg je van je energiebedrijf een vergoeding. Die is vaak lager dan het bedrag dat je betaalt voor je stroom. Na 2023 wordt het dus steeds aantrekkelijker om de stroom op te slaan in een accu. Als je voor 2023 zonnepanelen installeert, kan je nog even gebruik maken van de salderingsregeling en verdien je hiermee het geïnvesteerde bedrag sneller terug.

Btw terugvragen

Zoals je al eerder in dit artikel las, kan je de btw op je zonnepanelen terugvragen. Dat kan je flink wat geld schelen. De truc is om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, zodat de overheid jou ziet als energieleverancier. Vervolgens maak je gebruik van de kleine ondernemersregeling (KOR), waardoor je geen btw hoeft af te dragen (of in dit geval terug kan vragen). Hoe je dit goed aanpakt, lees je in ons artikel over het terugvragen van de btw.

Volledig off the grid

Natuurlijk zijn er mogelijkheden om helemaal ‘off the grid’ te gaan. Dan kan je bijvoorbeeld je elektrische auto of de Tesla PowerWall gebruiken als batterij. Dit soort duurzame moderniseringen ontwikkelen zich in sneltreinvaart. Wij volgen ze op de voet en houden jou op de hoogte.

 

Wil je zonnepanelen installeren, en misschien nog wel meer duurzame installaties aan je huishouden toevoegen?  We helpen je draag verder!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *