Met een warmtepomp gasloos wonen

De huidige gasprijzen en klimaatproblemen vragen om aanpassingen. Ook jij hebt vast wel eens nagedacht over hoe je duurzamer kan gaan leven om te besparen op de energiekosten. Wil je voor de lange termijn niet meer afhankelijk zijn van gas? Het is mogelijk om met een warmtepomp gasloos te leven. In deze blog lees je wat er allemaal komt kijken bij de overstap naar gasloos wonen.

  • isoleren, isoleren, isoleren

Is je huis niet goed geïsoleerd, dan is het verduurzamen van je woning onbegonnen werk. De meeste nieuwe woningen zijn voldoende geïsoleerd, maar heb je een woning van enkele tientallen jaren oud kijk dan eerst goed wat de isolatiewaarde is. Dit is de belangrijkste stap naar gasloos wonen.

 

  • vervang je cv-ketel voor een warmtepomp

Heb je nog een cv-ketel, dan betekent dit automatisch dat je woning en het tapwater verwarmd worden door gas. Ga je gasloos wonen, dan zal je de cv-ketel moeten vervangen voor een warmtepompLees in onze blog hoe jij deze overstap kan maken.

 

  • wat wordt de opstelplaats van je binnen-en buitenunit?

Een warmtepomp neemt meestal zowel binnen als buiten ruimte in. Denk er van tevoren over na waar je deze gaat plaatsen. Zorg ervoor dat de afstand tussen de binnen- en buitenunit zo kort mogelijk is, op deze manier heb je het beste rendement. Ook qua investering kan het ook schelen omdat je minder leidingwerk nodig hebt. De buitenunit moet op een vlakke ondergrond staan, op een open plek waar de lucht weg kan en ruimte is om service en onderhoud te plegen. Zo zie je maar, goed nadenken over de opstelplaats scheelt in de portemonnee.

warmtepomp gasloos

  • aansluiting elektra op 3-fasen

Wil je al je apparaten laten draaien op elektriciteit, dan is het belangrijk om in je meterkast een 3-fasen aansluiting te hebben in plaats van een 1-fase aansluiting. Weet je niet wat voor aansluiting je nu hebt? Bij een 1-fase aansluiting komen er twee draadjes aan de onderkant uit in de meterkast, bij een 3-fasen aansluiting zijn dit er vier. Let op: vraag een verzwaring op tijd aan bij je netbeheerder, dit duurt namelijk vaak een tijdje.

 

  • hoe ga je je woning verwarmen?

Heb je een warmtepomp om je huis te verwarmen, dan is de volgende vraag op welke manier je jouw woning verwarmd. Ga je voor vloerverwarming of toch liever convectoren. Heb je nu radiatoren dan is het slim om na te denken over een duurzamere manier van verwarmen. Zo zijn convectoren bijvoorbeeld duurzamer dan radiatoren omdat ze ruimte sneller opwarmen.

 

  • met een warmtepomp gasloos wonen: afsluiten van het gasnet

Wil je helemaal geen toegang meer hebben tot gas, dan is het mogelijk om je woning van het gasnet af te sluiten. Zo moet je voor je gasaansluiting regelen  dat  de meter wordt verwijderd. Op deze manier betaal je geen netbeheerkosten meer. Om dit te regelen moet je bij je netbeheerder zijn. Het laten verwijderen van je gas-, water-, en elektriciteitsaansluiting is per 1 maart 2021 ‘tijdelijk’ gratis. Voorheen kreeg je een zogeheten afsluitboete, maar omdat de overheid bij wil dragen aan de energietransitie kan je dit nu laten doen zonder extra kosten. Om verwijdering van je aansluitingen aan te vragen ga je naar mijnaansluiting.nl.

 

Wil je zoveel mogelijk afhankelijk worden van het net? Dan is het slim om ook zonnepanelen aan te schaffen. Het is zelfs mogelijk om de btw over je zonnepanelen terug te krijgen. Je wordt namelijk gezien als een soort klein energiebedrijf als je zonnepanelen hebt en energie levert aan het net. Weten hoe je dit doet? Lees onze blog over het terug vragen van de btw over je zonnepanelen.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Neem contact met ons op via mail of Whatsapp.