Off grid wonen in Nederland. Is het mogelijk? Marjolein vertelt

De tiny house beweging komt in Nederland langzaam maar zeker op gang. Een van de bekendste initiators van dit fenomeen hier is Marjolein (ook wel Marjolein in het klein). In februari 2015 startte ze met het realiseren van haar eigen mobiele, bio-based en zelfvoorzienende tiny house, waar ze sinds mei 2016 fulltime in woont. Op weg naar het verwezenlijken van die droom heeft ze Nederland kennis laten maken met de Tiny House movement en richtte ze TinyFindy op.

 

Waarom wilde je graag in een (off grid) tiny house gaan wonen?

“Wonen in een tiny house was voor mij een wens geworden omdat ik in mijn oude huis de helft van de ruimte niet gebruikte. Vele opties voor een andere woonsituaties ben ik gaan onderzoeken. Echter bleken deze opties allemaal niet aan mijn wensen of mogelijkheden te voldoen. Daarom heb ik besloten dat het een tiny house moest gaan worden. In totaal had ik hier eigenlijk drie redenen voor:

  1. Ik wilde in de natuur wonen. Na jaren in een nieuwbouwwijk te hebben gewoond had ik behoefte aan meer groen om me heen. Ik wilde ook beter voor de aarde zorgen, dat begon voor mij met kleiner wonen en zodoende minder consumeren;
  2. Ik had de behoefte om met minder spullen te leven en minder te gebruiken. Het was tijd om te ontspullen;
  3. Meer vrijheid, wat in dit geval meer tijd en ruimte voor eigen keuzes in mijn leven inhield. Ik wilde fincanciële vrijheid creëren, en dat kon ik gaan doen door mijn maandelijkse lasten te verminderen. Hierdoor hield ik meer tijd en geld over om te besteden aan zaken die belangrijk voor mij zijn en die ik wil uitdragen.’’

Kan je zeggen dat je geluk heb gehad met het bemachtigen van een tiny house plek?

“Een beetje geluk misschien, maar ik heb vooral veel inzet getoond. Media aandacht hielp ook mee, maar ik heb er veel drive en passie voor moeten inzetten. Ik begon bij de gemeente Bergen, maar zij gaven al snel aan geen interesse te hebben. Op een gegeven moment bent ik lezingen gaan geven over Tiny Living, zo ook in Alkmaar waar een wethouder van de gemeente in de zaal zat. Daar stond men wel open voor het vormen van een nieuwe community en de gemeente had een stuk grond beschikbaar waar niets mee gebeurde. In samenwerking met de gemeente en een paar andere tiny house liefhebbers mocht ik het plan vormgeven. Inmiddels hebben we een nieuwe vergunning gekregen voor een pilot project met vijf tiny houses voor een periode van vijf jaar. Het gehele proces ging niet van een leien dakje zullen we maar zeggen, maar het eindresultaat mag er zeker wezen.’’

Foto’s gemaakt door: Rianca Houthuijsen

 

Wil je meer weten over off grid wonen en de installaties die daarbij komen kijken? Vraag het aan Marcella!

Marcella Kramer

Wat vind jij de mooiste gebeurtenis in je leven die is ontstaan door het wonen en leven in een off grid tiny house?

“Ik heb mijn passie ontdekt. Ik kan er uren over praten. En weetje wat het mooiste is: uiteindelijke gaat het helemaal niet om de huizen, het gaat om de lifestyle. Wonen binnen de grens van wat de natuur ons kan geven. Het gaat niet om spullen of om geld in het leven maar het gaat om mensen en natuur. De tiny house beweging draait om terug gaan naar de basis. Wat voor iedereen goed zou zijn.’’

Van welke installaties heb je gebruik gemaakt in jouw tiny house?

“Mijn tiny house is helemaal off the grid, dus heeft geen vaste aansluitingen op het net. Om uit te rekenen hoeveel energie ik nodig heb om de basics te laten draaien heb ik op een rijtje gezet welke apparaten ik minimaal in mijn huis van stroom wil voorzien:

  1. Koel-vries combi (109 kwh per jaar);
  2. Laptop;
  3. LED-verlichting;
  4. Kleine keukenapparatuur: blender, sapcentrifuge, crockpot, staafmixer;
  5. Ventilator van het droogtoilet;
  6. Waterpomp.

Op basis van die gegevens hebben we berekend dat ik met 3 PV panelen van 300 Wp een heel eind kom maar van half oktober tot en met februari is het nog altijd krap. In de zomer heb ik stroom over, in de winter moet ik zuinig aan doen. Daarnaast heb ik een een houtkachel die ik vaak stook. Ik gebruik gas om te koken en voor het warme water om mee te douchen. Hiervoor heb ik twee gastanken.’’

Meer over de installaties van Marjolein kan je lezen in haar blog

 

Ik dacht bij mezelf: wat heb ik nodig en wat wil ik? Ik wil in verbinding met elkaar en de natuur. Meer keuzevrijheid.’ – Marjolein

 

Heeft een off grid tiny house voor jou hetzelfde comfort als een ‘normaal woonhuis’?

“Het comfort is prima. Het is natuurlijk geen huisje om een feestje in te geven voor twintig personen. Dan heb ik bijvoorbeeld niet genoeg water. Mijn tiny house is namelijk niet verbonden aan het waternet. Ik heb een opslag voor 1000 liter water. Dit is regenwater. Het valt niet mee om niet aangesloten te zijn op het waternet. Als ik een waterleiding zou kunnen krijgen zou ik het doen. Verder is off grid wonen echt goed te doen, wat stroom en riolering betreft. Maar water is een dingetje.”

 

Wat raad jij mensen aan die ook in een (off grid) tiny house willen gaan wonen?

“Weet waar je het voor doet. Als je het doet omdat je geen ander huis kan krijgen, dan gaat het niet bij je passen. De lifestyle moet echt bij je passen. Je moet daarnaast een beetje een buitenmens zijn. In deze fase van de beweging moet je ook actief zijn om een plek te bemachtigen. Ik bied een online cursus aan op mijn website als je in een tiny house wilt gaan wonen. Ik leer je over het ontwerp, het bouwen, het bedenken wat je wilt in jouw tiny house, hoe zie je het voor je, hoe kom je in contact met de gemeente, wat doe je qua verzekering en nog veel meer zaken die bij wonen in een tiny house komen kijken.’’

Waarom heb je TinyFindy opgezet?

“Ik gaf eerst workshops in plaats van de cursussen. Ik zat een beetje te dromen en bedacht me dat ik het echt mooi zouden vinden als je online een kavel kon vinden waar jij een tiny house kan gaan neerzetten. Toen was TinyFindy geboren. Nu staan er op TinyFindy voornamelijk huizen en installatie mogelijkheden. Plekken voor tiny houses die er af en toe op staan gaan heel erg snel weg.’’

Foto gemaakt door: Alexander Sanchez

Komt vraag en aanbod met elkaar in balans voor off grid wonen in Nederland?

De grond in Nederland is schaars en heel erg duur. Met de grond die we in Nederland hebben wordt voornamelijk veel geld verdient. De standaard tot nu toe is dat mensen groot willen wonen, kavels worden maximaal bebouwd. De mindset van de economie en maatschappij zou moeten veranderen. Want de vraag is: wat moeten we met al die ruimte? Zijn we bang om te kort te komen? Welke behoefte willen we vervullen met die drang naar meer, meer, meer? Hebben we niet eigenlijk behoefte aan meer rust? Meer geluk? We zouden er goed aan doen eens diep na te denken over welke verlangens we proberen te vervullen met materiële zaken.’’

Wat is jouw ultieme droom in de toekomst?

“Ik zou blij worden van de beschikbaarheid van meer betaalbare vrije bouwkavels en ook meer bewustwording. Een nieuw model van leven dat binnen de grenzen past van wat de planeet aankan, maar ook een voldoende hoog niveau van welzijn voor de mensen oplevert. Meer gelijkwaardigheid. Daarbij is een belangrijk aspect diversiteit en maatwerk in de woningmarkt. Laat bio-based en energieneutraal wonen de standaard worden, onafhankelijk van de vorm of maat. Zodat men de keuzevrijheid heeft te kiezen tussen een ‘normaal’ woonhuis of meer in de vorm van een tiny house.’’

Wil jij ook off grid wonen in Nederland? Neem contact met ons op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden!