Zonnepanelen salderen: is dat nog rendabel?

Er is de afgelopen maanden in de media al veel geschreven over zonnepanelen salderen. Deze salderingsregeling zorgt ervoor dat je net zoveel betaald krijgt voor de stroom die jij aan het net levert als de stroom die je afneemt. De overheid wil deze regeling vanaf 2025 gaan afbouwen.

> Let op: de overheid heeft in 2024 besloten dat het afschaffen van de salderingsregeling toch nog verder uitgesteld wordt, en dus niet in 2025 al afgebouwd wordt.

Over het algemeen exporteer je in de zomer meer elektriciteit dan je importeert. In de winter is dit precies andersom, dan importeer je meer dan je exporteert. In de zomer vraag je op een zonnige dag waarschijnlijk alleen ’s nacht energie van het net.

Maar wat is nu het probleem van het afschaffen van de salderingsregeling? Hebben we salderen echt nodig om de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk te maken? Hieronder leggen we kort uit wat het verschil is tussen wel of niet salderen.

zonnepanelen salderen

We gaan even uit van een woning waar jaarlijks 4000 kWh aan elektriciteit verbruikt wordt. De helft van deze elektriciteit is energie die je zelf hebt opgewekt via je zonnepanelen en direct verbruikt. De andere 2000 kWh importeer je van het netbedrijf. Als je zelf ook nog eens 2500 kWh terug levert in een jaar, dan krijg je dus voor 500 kWh een lager tarief. Voor de 2000 kWh die je op zomerdagen terug levert en in de winter importeert krijg je met de salderingsregeling het hoge tarief.

Als de salderingsregeling er af is, en je 2500 kWh terug levert, krijg je voor al deze 2500 kWh het lage tarief. Als je dit leest, lijkt het niet meer rendabel om zonnepanelen te nemen. Toch is dit niet helemaal waar. De terugverdientijd voor zonnepanelen gaat er namelijk helemaal niet zo erg op achteruit zoals vaak gedacht wordt. Wil je precies weten hoe dit zit, kijk dan deze video. 

Het is rendabel om zoveel mogelijk energie die je opwekt zelf te gebruiken. Maar ja, onnodig elektriciteit verbruiken is ook zonde. Een betere optie is het installeren van een thuisbatterij. Op deze manier kan een deel van de opgewekte energie opgeslagen worden, waardoor je bijvoorbeeld nog maar 1500 kWh van het net hoeft te importeren.

Heb je vragen, of wil je graag weten wat ECO installaties voor jou kan betekenen? Neem contact met ons op of stuur een bericht via Whatsapp.