Van CV-ketel naar (hybride) warmtepomp

‘Nederland moet van het gas af’. We horen het maar al te vaak in de media en om ons heen. Nu denk je misschien ‘waarom, en van wie moet dat dan?’. Daar vertellen we je in dit artikel meer over en je leest hoe jij de overstap kan maken van een CV ketel naar een (hybride) warmtepomp.

Je hebt vast wel meegekregen dat er de afgelopen jaren steeds meer en hevige aardbevingen plaatsvinden in Groningen. Sommige bewoners wonen al jaren in noodwoningen uit angst voor instortingsgevaar van hun huizen. Ook de overheid ziet in dat dit een probleem is en heeft toegezegd dat Nederland in 2030 van het Groningse gas af moet zijn. Maar dat is nog niet alles, in 2050 moet Nederland geheel aardgasvrij zijn. Wist je dat je daarom zelfs vaak subsidie kunt krijgen voor de aanschaf van een (hybride) warmtepomp of zonnepanelen?

Niet alleen in Nederland is het gebruik van gas een probleem. Wereldwijd verandert het klimaat door de enorm hoge CO2 uitstoot. Deze klimaatverandering is onder andere zichtbaar in de stijging van hittegolven en droogte, zeespiegelstijging en extreme buien, het uitsterven van planten en dieren en ga zo maar door.

Naast de vele gevaren van aardgaswinning zijn de prijzen de afgelopen jaren ook flink omhoog gegaan. Dit gaat de komende jaren alleen maar doorzetten en kan een keuze zijn om over te willen stappen op een huis zonder gas.

Ook jij kan je steentje bijdragen tegen deze grote klimaatverandering. Heb je er al eens over nagedacht om je CV ketel te vervangen door een warmtepomp? Of ga je liever eerst voor een tussenstap en geef je de voorkeur aan een hybride warmtepomp? Beide warmtepompen zorgen voor een positieve verandering ten opzichte van de verduurzaming van jouw huis. Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Hoe is jouw huis geïsoleerd?

De isolatie in jouw woning is één van de belangrijkste aspecten bij de overstap naar een warmtepomp. Het doel van de warmtepomp in plaats van een CV ketel is namelijk energie besparen. Dit werkt alleen optimaal in een goed geïsoleerde woning. Voor veel mensen is dit de reden om niet over te gaan tot de aanschaf van een warmtepomp. Toch is dit niet nodig, aangezien alle huizen die na 2000 gebouwd zijn, met energielabel A of B, al warmtepomp-ready zijn. Voor hybride warmtepompen zijn ook oudere huizen vaak voldoende geïsoleerd.

De huidige manier van verwarmen is ook van belang bij de overstap naar een (hybride) warmtepomp. Een warmtepomp kan het water namelijk niet opwarmen boven de 55 °C. Bij vloerverwarming of wandverwarming zit je sowieso goed. Heb je dit niet, dan zijn er verschillende aanpassingen mogelijk om je huis voldoende warm te krijgen.

warmtepomp cv ketel

Hybride warmtepomp

Op dit moment is de hybride warmtepomp het meest gebruikte alternatief in Nederland. Dit is een soort tussenstap van de CV ketel naar een volledige warmtepomp. Toch bespaar je hiermee al zo’n twee derde op je gasverbruik. De hybride warmtepomp wordt gebruikt om je huis te verwarmen, maar zodra dit nodig is springt de CV-ketel bij. Deze warmtepomp is een klein kastje, dat kleiner is dan je CV ketel, en makkelijk naast de CV ketel aan de muur bevestigd kan worden. Daarnaast wordt er aan de buitenkant van je woning een buitenunit geplaatst, deze lijkt op een airco.

Volledige warmtepomp

Ga je liever voor het meest duurzame alternatief als vervanging van je CV ketel? Dan is er de mogelijkheid om een volledige warmtepomp te laten installeren. Deze is groter dan de hybride warmtepomp en heeft het formaat van een koelkast. Vooral bij deze warmtepomp is de mate van isolatie erg belangrijk. De aanschaf van een warmtepomp zal resulteren in een gasrekening van €0,-. De elektriciteitsrekening zal wel omhoog gaan, maar gemiddeld kan je tot €350,- per jaar besparen. De all-electric warmtepomp heeft verschillende varianten. Zo heb je een lucht/water-warmtepomp waar een buitenunit voor nodig is, een andere optie is bijvoorbeeld water/water-warmtepomp die de grond ingaat.

Overweeg je om naast een warmtepomp ook zonnepanelen aan te schaffen? Dit combinatiesysteem is mogelijk en heeft verschillende voordelen. Daarnaast is het in veel gevallen mogelijk om subsidie te krijgen voor de verduurzaming van je huis. Op de website van de Rijksoverheid kan je daar meer informatie over vinden.

Wat kan ECO installaties voor jou betekenen?

Denk je na het lezen van deze blog na over de aanschaf van een (hybride) warmtepomp? Bij ECO installaties helpen we je graag met een duurzaam ontwerp of de installatie van jouw warmtepomp. Ook voor andere vragen kan je altijd bij ons terecht via Whatsapp.