Met een combinatie van warmtepomp en zonnepanelen ben je van het gas af. En goed nieuws: steeds meer mensen kiezen hiervoor! Maar een warmtepomp verbruikt wel meer stroom dan een cv-ketel. Dat kan leiden tot een duurdere energierekening… tenzij je deze combineert met zonnepanelen. Deze slimme combinatie zorgt ervoor dat je zowel gasvrij als duurzaam bent, en bespaart je bovendien op de lange termijn flink wat geld op je energierekening.
Je warmtepomp en zonnepanelen combineren heeft veel duurzame voordelen, die voor vrijwel iedereen interessant zijn. In dit artikel leggen we uit hoe dit combinatie systeem werkt, waarom het zo’n goed idee is en in welke woonsituaties dit mogelijk is: waar moet je op letten?
Hoe een warmtepomp en zonnepanelen samen werken
Een warmtepomp verbruikt stroom. Gemiddeld verbruikt de warmtepomp in een gezinswoning zo’n 4.000 kWh per jaar (je verbruik is volledig afhankelijk van het soort warmtepomp, de isolatie van je woning en je verbruik). Over het algemeen koop je stroom van je energieleverancier. Maar je kan ook (deels) je eigen energie opwekken.
Dit doe je door je warmtepomp te combineren met zonnepanelen. Deze zonnepanelen wekken dan zelf de stroom op, die jij verbruikt met je warmtepomp. In sommige gevallen zelfs meer! Je woning kan een nul-op-de-meter of energieneutrale woning worden met deze combinatie.
De korte en simpele uitleg van de werking van dit systeem is als volgt. De zonnepanelen bestaan uit achter elkaar geschakelde cellen. In deze cellen ontstaat een reactie, waardoor spanning ontstaat en stroom kan gaan lopen. Deze stroom wordt (in de meeste gevallen) eerst afgeleverd aan een optimizer, en daarna aan de omvormer in je meterkast. Vervolgens wordt de stroom doorgegeven aan de warmtepomp. Deze kan dan warmte onttrekken uit de grond, water of lucht, en daarmee je woning verwarmen (en koelen).
De voordelen van dit combinatie systeem
Zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp installeren, is een eenmalige investering waar je veel voor terugkrijgt. Je bespaart kosten op je energierekening (en maakt in de zomermaanden soms zelfs ‘winst’), je huis wordt meer waard en de btw op de zonnepanelen kun je in alle gevallen terugvragen. Sommige gemeentes geven zelfs subsidies voor het plaatsen van zonnepanelen en warmtepompen. Denk bijvoorbeeld aan de ISDE-subsidie.
Daarnaast draag je bij aan een duurzame toekomst: je woning verwarmd zichzelf niet meer met gas. Je maakt gebruik van natuurlijke bronnen van energie, zoals zonne-energie en warmte uit de bodem, buitenlucht of ventilatielucht.
Als kers op de taart verzeker jij jezelf van een verhoogd wooncomfort door je warmtepomp te combineren met zonnepanelen. Want een warmtepomp kan de temperatuur in je woning fijn stabiel houden, het hele jaar door. Sommige warmtepompen kunnen ook koelen, wat erg fijn is in de warme zomers die ons land nog gaat trotseren.
De geschikte warmtepomp
We benoemden al dat een warmtepomp haar warmte kan onttrekken uit de lucht of grond, en dat sommige warmtepompen ook kunnen koelen. Je hebt hybride en volledig elektrische warmtepompen. Hieronder vallen dan weer lucht/water-, ventilatielucht/water-, lucht/lucht- en water/water warmtepompen. Meer weten over alle soorten warmtepompen? Lees dan hier verder.
Welke warmtepomp geschikt is voor jou, hangt volledig af van jouw unieke woonsituatie. Maar wat in ieder geval zeker is, is dat we vrijwel elke warmtepomp kunnen koppelen aan zonnepanelen. We doen natuurlijk altijd een woningopname om zeker van onze zaak te zijn, maar zelfs een hybride warmtepomp kan je combineren met zonnepanelen.
De ideale woning voor deze combinatie
Niet elke woning is geschikt om een warmtepomp te combineren met zonnepanelen. Houd rekening met de volgende aspecten in en om je woning:
- Een dak op het zuiden is ideaal. Maar zorg in ieder geval dat je dak genoeg zon krijgt. Ook bomen kunnen soms een stoorzender zijn op dit gebied. Daarnaast moet je ruimte hebben op je dak. Soms kan een dakraam of dakkapel het bijvoorbeeld iets ingewikkelder maken. Maar in vrijwel alle gevallen vinden we een manier om zonne-energie voor jou te laten werken.
- Je woning moet geschikt zijn voor een warmtepomp. Goede isolatie van bijvoorbeeld je dak, muren, ramen en buitendeuren is van groot belang.
- Je haalt het meeste rendement uit de warmtepomp, als je lage temperatuurverwarming hebt. Denk aan vloer- of wandverwarming of LTV-convectoren.
- Naast dat je ruimte op je dak moet hebben voor de pv-panelen, moet je in je woning ook ruimte hebben voor de warmtepomp. Soms is je huidige technische ruimte te klein en moet de warmtepomp ergens anders in je woning geplaatst worden. Afhankelijk van het soort warmtepomp, maakt deze in meer of mindere mate wel wat geluid. Deze plek wil je dus tactisch kiezen. Daar helpen wij je graag bij.
- Als laatst moet de opgewekte energie veilig kunnen worden omgezet in stroom. Dat gebeurt in de meterkast. Deze moet dus goed en veilig zijn en de zonnepanelen en warmtepomp aan kunnen.
Wat je situatie ook is, wij doen altijd een woningopname als je een warmtepomp wil combineren met zonnepanelen. We kijken of je meterkast geschikt is, op welke plek voldoende zon bij je dak kan komen en waar de meest geschikte ruimte is voor je warmtepomp. Mede door deze woningopname, verzekeren wij jou van gedegen advies dat past bij jouw unieke situatie.