Energieneutraal wonen – Oosterwold Almere

Oosterwold is een mooi groen gebied tussen Almere en Zeewolde. Hier staat een groene en duurzame leefomgeving voorop: eentje die nu ontworpen, gebouwd en gevormd wordt. Door de toekomstige bewoners zelf. Daar passen de ontwerpen van ECO installaties perfect tussen.

Je bepaalt hier als toekomstige bewoner niet alleen je eigen woning, maar gaat ook over aanleg en beheer van wegen, paden, groen, water en de openbare ruimtes. Op een paar spelregels na, zijn er geen beperkingen. Samen met toekomstige buren vormgeven aan een groene en duurzame leefomgeving staat voorop. Dat is uniek in Nederland. En ECO installaties draagt graag bij aan een mooi, groen project als dit.

Ecologisch wonen in een houten huisje 

De vraag was of wij een technische ontwerp konden maken voor een houten huisje van leverancier Kvist. Kvist Scandinavian homes bouwt houten woningen zowel voor particulieren als voor ecologische woonprojecten. De ruimte en natuur van Scandinavië vormen daarbij een inspiratie. Bij Kvist gebruiken ze natuurlijke bouwmaterialen uit duurzaam beheerde Noord Europese bossen.

Bij het maken van het technische ontwerp, hielden we rekening met de woonwensen van de bewoners. We hebben een warmtepomp geïnstalleerd, op een kleine afstand van het huis zodat er geen geluidsoverlast is. Door zonnepanelen te plaatsen halen de bewoners zoveel mogelijk energie uit de zon. Met al deze installaties wekt de woning net zoveel energie op als deze verbruikt: een NOM-woning dus. Daarnaast hebben we de meterkast aangepast op en de laadpaal geïnstalleerd voor de twee electrische auto’s. Vloerverwarming en een knusse houtkachel in de woonkamer maken de woning comfortabel en compleet.

Indigo met duurzame installaties 

Een Indigo woning – een woonconcept van Woonpioniers – kan je zelf designen. Dit betekent dat jij bepaalt hoe het huis eruit komt te zien en waar het staat. ECO installaties verzorgde ook in deze Indigo woning in Almere Oosterwold de duurzame installaties.

Ook hier hielden we rekening met de woonwensen van de bewoner. De warmtepomp kan koelen en verwarmen en omdat de meeste ramen niet open kunnen, zorgden we voor een goede ventilatie. Ook hier mochten zonnepanelen niet ontbreken. En dat allemaal voor een fijne prijs.

Piramide woning met Triple Solar installatie

Voor een andere woning van Woonpioniers lag bij ons de vraag om zonnepanelen te leggen op een piramidevormig dak. Zoals je ziet heeft woning een bijzonder dak, dat in een driehoek omhoog loopt tot de punt van het dak. Speciaal hiervoor hebben we op maat composiet platen gemaakt die mooi aansluiten op de PVT en PV panelen. 

Verder hebben we de woning in Almere Oosterwold natuurlijk energieneutraal gemaakt, met een F1255 -6 kW modulerende warmtepomp, 7 Triple Solar PVT panelen 340 Wp (4,5 kW bron) en 39 PV zonnepanelen 340 Wp.

Door de panelen van Solar kan de bewoner de woning koelen en verwarmen. Daarnaast wilde de bewoner graag een groot boilervat, waarop wij er een hebben geïnstalleerd van 180 liter. In deze woning hebben we ook de elektra verzorgd.

Fotografie uitgelichte foto Almere Oosterwold: Henny van Belkom, via Woonpioniers.

Wil je niet meer afhankelijk zijn van vaste stroom? Misschien zelfs volledig off the grid wonen? Daar helpen wij je graag bij. Start met de ECO check en kom erachter hoe wij jou het beste kunnen ondersteunen.