FAQ

Hoe kunnen we jou helpen?

Heb je vragen over het verduurzamen van jouw woning en de mogelijke installaties? Hieronder hebben we antwoord gegeven op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er toch niet tussen, neem dan contact met ons op!

 

Warmtepomp

Hoe werkt een (hybride) warmtepomp?
Een (hybride) warmtepomp is een systeem dat gebruikt wordt voor het verwarmen van een gebouw, zoals een woning. Een (hybride) warmtepomp maakt gebruik van de principes van warmteoverdracht om warmte te verplaatsen van een bron met een lagere temperatuur naar een doel met een hogere temperatuur. Het systeem gebruikt hiervoor een koudemiddel, een speciale vloeistof die bij lage temperaturen kan verdampen en condenseren.

Kan ik ook koelen met een warmtepomp?
Met een warmtepomp kan je je huis verwarmen terwijl je van het gas af bent. Bij een aantal warmtepompen is het daarnaast mogelijk om ook te koelen. Je warmtepomp vervoert de warme lucht dan af aan de buitenlucht of een bodembron. De meest geschikte warmtepomp om te koelen is een warmtepomp met bodembron. Wil je hier meer over lezen? Lees dan onze blog over het koelen van je woning met een warmtepomp. 

Welke soorten warmtepompen zijn er?
Er zijn twee verschillende categorieën warmtepompen die je huis kunnen verwarmen: een hybride warmtepomp, en een all-electric warmtepomp. Bij een hybride systeem combineer je een (kleine) lucht/water warmtepomp met een gasgestookte cv-ketel. Bij een elektrische warmtepomp heb je geen cv-ketel meer nodig. De warmtepomp verwarmt (en koelt) je huis en je tapwater dan helemaal met elektriciteit. Binnen deze twee categorieën (hybride en elektrisch), vallen vijf verschillende soorten warmtepompen. Lees in onze blog welke dit zijn. 

Maakt een warmtepomp veel geluid?
Het geluidsniveau van een warmtepomp varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type warmtepomp, de grootte, de installatie en de omgevingsomstandigheden. Over het algemeen zijn warmtepompen ontworpen om relatief stil te werken, vooral in vergelijking met oudere verwarmingssystemen. Bij ECO installaties maken we voor iedere unieke situatie een systeem dat zo min mogelijk geluid.

Verwijderen jullie ook de cv-ketel?
Ja, wil jij je cv-ketel laten vervangen door een warmtepomp, dan verwijderen wij de ketel voor je en voeren deze af.

 

Zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
De hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren, zoals het energieverbruik van je huishouden, de beschikbare dakruimte, de oriëntatie van je dak, de efficiëntie van de zonnepanelen en het gewenste percentage van je energieverbruik dat je wilt opwekken met zonne-energie. Wil je graag meer informatie? Vraag dan hier meteen een offerte aan!

Wat is een omvormer?
Een omvormer is een essentieel onderdeel van een zonne-energiesysteem. Zonnepanelen genereren gelijkstroom (DC), terwijl de meeste huishoudelijke apparaten en het elektriciteitsnet wisselstroom (AC) gebruiken. De omvormer zet de geproduceerde gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom, zodat deze kan worden gebruikt in huis of kan worden teruggevoerd naar het elektriciteitsnet.

Wat is een optimizer?
Een optimizer is een apparaat dat individueel is aangesloten op zonnepanelen in een systeem met meerdere panelen. Het wordt gebruikt om de prestaties van elk paneel te optimaliseren, ongeacht eventuele schaduwval of beperkte prestaties van een specifiek paneel. 

Moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?
Zonnepanelen worden vies door stof, uitwerpselen van vogels of bladeren en takken van de bomen. Dit zorgt ervoor dat het rendement van je zonnepanelen vermindert. Belangrijk dus om dit schoon te houden. Hoe je dit doet lees je in onze blog.

 

Opslag & Laadsystemen

Wat is de levensduur van een laadpaal?
De levensduur van een laadpaal kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk, de kwaliteit van de materialen, het onderhoud en het gebruik. Over het algemeen wordt verwacht dat een goed onderhouden en kwalitatief hoogwaardige laadpaal een levensduur heeft van 10 tot 20 jaar.

Welke soorten laadpaal zijn er?
Het is mogelijk om voor een vaste laadpaal te gaan of een wandmodel aan de muur (wallbox). De snelheid om je auto te laden hangt af of je een één fasen of drie fasen aansluiting hebt. Heb je nu een één fasen aansluiting en wil je graag een drie fasen aansluiting, dit kan ECO installaties voor je regelen.

Wat kost een laadpaal naast huis?
Een laadpaal aan huis kopen inclusief plaatsing zit qua kostprijs tussen de €750 en €2575. De kosten van het hele pakket hangt af van het soort laadsysteem (standaard met uit/aan knop of met slimme functies), de benodigde capaciteit (laadvermogen), de afstand tussen meterkast en locatie van de laadbox en de additionele werkzaamheden in de meterkast zoals een extra groep aanleggen.

Wat kost een laadpaal naast kantoor?
Een laadpaal naast kantoor is een prettige service voor klanten, bezoekers en personeel. Zakelijke laadpalen kunnen ook aantrekkelijk worden aangeschaft d.m.v. de regelingen bij energieleveranciers en subsidie van de overheid. Je kunt tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven.

 

Andere vraag?

De lamellen gaan vol zitten met ijs. Gaat dit wel goed? Zo niet, hoe is dit te verhelpen/voorkomen?
Het bevriezen van de lamellen is inderdaad gebruikelijk. Met temperaturen rond de nul graden celsius zal dit redelijk frequent gebeuren, de warmtepomp bepaalt zelf wat de beste momenten zijn om te ontdooien. We kunnen vanaf afstand de monitoring bekijken en bepalen of er actie vereist is naar bijvoorbeeld de warmtevraag van de warmtepomp. Zolang de koude lucht die aan de voorkant van het buitendeel wordt uitgeblazen goed weg kan en niet gaat recirculeren in het een deels afgesloten ruimte is alles in orde.

Waarom ECO installaties?
De missie van ECO installaties is ‘het versnellen van de energietransitie’. We richten ons bij het verduurzamen van jouw woning niet alleen op de installatie, maar ook op het creëren van een gezonde en comfortabele leefomgeving.

ECO installaties is specialist op het gebied van installaties voor BENG (bijna energieneutraal), NOM (nul-op-de-meter) en autarkische (off grid) woningen. Wij voorzien zowel bestaande als nieuwe woningen van zonne-energie, warmtepompen (voor cv, koeling en warm water), ventilatie en laadpalen. Daaronder vallen ook tiny houses. Daar moeten vaak in kleine ruimtes slimme oplossingen worden bedacht, iets wat wij goed kunnen. Wij treden niet alleen op als ‘energie architect’, maar kunnen ook zorgen voor de realisatie van jouw plannen.

Hoe vraag ik subsidie aan?
Als woningeigenaar of zakelijke gebruiker zijn er verschillende mogelijkheden om een verduurzaming deels te financieren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om btw terug te vragen over je zonnepanelen en zijn er verschillende gemeentes die leningen verstrekken, waaronder de gemeente Veenendaal. Maar ook uit vanuit de overheid is er een regeling, de ISDE subsidie. Hoe dit werkt lees je in onze blog.

Mocht je hulp nodig hebben bij het aanvragen van een subsidie, dan staat Susan van ECO installaties voor je klaar. Neem contact met ons op, we beantwoorden je vragen graag. 

Waar kan ik alle informatie vinden over garanties/handleiding en het finetune proces van mijn toekomstige installaties?
Bij ECO installaties hebben we een speciale pagina gemaakt voor jou als klant. Daar vind je alle informatie over:
  • Fine tunen van je systeem
  • Service & Onderhoud
  • Garanties
  • Handleidingen en uitleg filmpjes
  • Optimalisatie van jouw systeem