Energieneutraal wonen – Duurzame boerenschuur Veenendaal

Achter het woonhuis van Sabine en Thijs stond een oude schuur. Ze hadden altijd al de droom om hier een mooie duurzame boerenschuur van te maken die kan dienen als workshop- en inspiratieruimte. Daarom gingen wij aan de slag met een energiezuinig ontwerp en duurzame installaties.

Omdat ze de schuur gebruiken als workshop-, inspiratie- en trainingsruimte, moest de ruimte aan verschillende wensen voldoen.

Na de schuur eerst helemaal af te breken, heeft Bert Boonzaaijer er weer nieuw leven in geblazen. Met het gebruik van steen en hout staat er nu weer een mooie boerenschuur. Wij gingen daarna aan de slag met de duurzame en energiezuinige installaties.

Energiezuinig ontwerp

De eerste stap: het ECO ontwerp. In dit ontwerp bepalen we wat voor systeem we plaatsen en hoe we de schuur het beste kunnen isoleren. Daarbij houden we rekening met de ruimte en waar deze voor gebruikt wordt. Voor deze boerderijschuur kozen we voor de volgende installaties:

  • PV panelen 320 watt
  • Solar Edge optimizers
  • Solar Edge omvormer
  • Nibe warmtepomp
  • Vloerverwarming
  • Vochtgestuurde mechanische ventilatie

De luchtwater warmtepomp van Nibe heeft een fijne prijs, is heel stil en op afstand te besturen. De zonnepanelen van Solar wekken het grootste deel van de energie in de schuur op.

Daarnaast kozen we er bewust voor om de vloer zelf niet te isoleren. Dat heeft als effect dat de temperatuur heel stabiel blijft. Op warme zomerdagen wordt het niet warmer dan 20 graden, en in de winter is de ruimte comfortabel warm.

Al deze verduurzamende verbeteringen bieden Sabine en Thijs de mogelijkheid om de boerderijschuur energiezuinig te verwarmen en te koelen. Het maakt niet uit in welk seizoen ze workshops of trainingen geven: de ruimte is altijd op een fijne, comfortabele temperatuur.

Wil jij ook energiezuinig wonen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Start dan met de ECO check. Zo kom je erachter hoe wij jou het beste kunnen helpen.