tiny house off the grid

Tiny Bungalow Falgatuinen

Ecologisch en duurzaam wonen op een zo simpel mogelijke manier. Dat is het doel van Hans en Josée. Wij helpen met het realiseren hiervan. Zo hebben we eerst een ECO ontwerp gemaakt, met daarop volgend een Installatie Ontwerp. Daarna vroegen Hans en Josée ons om de installaties uit te voeren en de tiny bungalow te bouwen. Doordat we betrokken zijn in de bouwfyische eigenschappen van het huis, hebben de bewoners straks een integraal gebouwd en volledig off the grid tiny house.

 

De tiny bungalow

Het tiny house komt te staan in de Falgatuinen van Den Helder. De bungalow is ontworpen door architectenbureau Min2 en bestaat uit een huisje en een aparte kantoorruimte. De grote glaspui heeft openslaande deuren en veel ramen rondom, wat zorgt voor een natuurlijke lichtinval en een mooi uitzicht. Doordat alle ramen apart op een kiepstand gezet kunnen worden, kan het lekker doorluchten. Hans en José kozen bewust voor deze natuurlijke manier van ventilatie.

Alle materialen waar we de woning mee bouwen zijn zo duurzaam en milieuvriendelijk mogelijk. We kiezen hier voor een buitengevel van onbehandelde vuren delen van PlatoWood. De isolatie bestaat uit geperste houtsnippers van Gutex, die we verwerkten in een dampopen constructie. Binnen wordt leemstuc de afwerking, waardoor het tiny house ook vochtregulerend is.

tiny house bungalow
Bron: architectenbureau Min2

Het bouwproces

Inmiddels is de tiny bungalow bijna klaar! Zie hieronder een aantal foto’s van het bouwproces.

Tiny house
Tiny house

Wil je het bouwproces volgen? Check dan onze Instagram pagina!

 

Energie door zonnepanelen en elektrische auto

Met 16 Longi Solar PV-panelen op het dak wekt het tiny house genoeg energie op om het hele huisje van stroom te voorzien in de zonnige maanden van het jaar. Vaak is dat in de winter een uitdaging met zonnepanelen als enige energiebron. Dat lossen we op door een slim systeem te creëren met een Victron systeem in combinatie met een accusysteem. Daarnaast gebruiken we een elektrische auto als ‘rijdende batterij’ om te kunnen voorzien in de stroombehoefte in de wintermaanden. Dit wordt ook wel een Vehicle2Home (V2H) systeem genoemd. Zo heeft het huisje alsnog geen energie nodig van het net.

Verwarmen en koelen

In de woning is warm tapwater, vloerverwarming en koeling aanwezig. Dat realiseren we door een NIBE warmtepomp te installeren. Hans en José kunnen zich straks ook verwarmen aan de sfeervolle Contura 51 houtkachel die ze zelf hebben uitgezocht.

Het afvalwater filteren

Het tiny house wordt niet aangesloten op de gemeentelijke riolering. In plaats daarvan installeren we het duurzaam toilet EcoFlush van Wostman, in combinatie met een helofytenfilter systeem. Naast het huis komt een grote regenton om het water vanuit de goot op te vangen.

 

Door straks te wonen in dit tiny house verkleinen Hans en José hun ecologische voetafdruk, waardoor ze bijdragen aan een beter milieu. Wil jij ook je voetafdruk verkleinen? Start dan met de ECO check, en kom erachter waar je kunt starten.