Duurzaam klimaat ventilatie

Ventilatie – RAUM Utrecht

De Cinemec bioscoop heeft een nieuw circulair paviljoen gerealiseerd naar een ontwerp van Overtreders-W. Het pand is gebouwd voor stichting RAUM. Wij realiseerden de installaties voor ventilatie, verwarming en koeling in het gebouw. Het pand is grotendeels opgebouwd uit gevelpanelen en dakplaten van polycarbonaat. Erg mooi, maar een uitdaging op het gebied van verwarming en koeling door de overvloed aan daglicht en de relatief lage isolatiewaarde.

Slim en gezond ventileren

Om energiezuinig en doeltreffend te voorzien in een comfortabel binnenklimaat, kozen we voor een CO2-gestuurd ventilatiesysteem. Wanneer de CO2-waarde een bepaalde grens bereikt, omdat er bijvoorbeeld veel mensen zijn, gaat de ventilatie aan. Wanneer de lucht weer een gezond niveau heeft bereikt gaan de energiezuinige en stille horeco-ventilatieboxen automatisch weer uit. Doordat het systeem alleen aan slaat wanneer het nodig is, bespaar je veel energie. En gelukkig hebben we het mooie design van het pand Raum Utrecht behouden, door het systeem slim vorm te geven. 

 

 

Verwarming en koeling

De verwarming en koeling voor dit pand was een uitdaging. Dit komt door de ‘schil’ van het gebouw, de constructie waarmee je de ruimte op kan delen in meerdere delen en omdat we geen gas- of hout gestookte systemen (hoge temperatuur) mochten toepassen. Door de hoogte van het pand en de grote openslaande deuren, kozen we voor stralingswarmte om de bezoekers direct op te warmen. Hierdoor hoef je niet de hele ruimte te verwarmen om comfort te creëren. Daarnaast kunnen de deuren met dit systeem open staan zonder dat dit de werking van het systeem negatief beïnvloedt! 

Naast het plaatsen van hoge temperatuur (HT) stralingspanelen, installeerden we drie airco units die kunnen verwarmen én koelen met een hoog rendement. Door het plaatsen van meerdere standaard systemen zijn de systemen eenvoudiger opnieuw toe te passen (circulair) en kan je één of meerdere systemen afzonderlijk gebruiken. In combinatie met de stralingspanelen heeft het pand van Raum Utrecht voldoende vermogen om de koudste Nederlandse dagen door te komen. De lucht wordt dan verwarmd, én er is stralingswarmte.

Heb jij ook interesse in energiezuinige verwarming en koeling in je pand of woning, net als Raum Utrecht? Start dan met de ECO check. Zo komen we erachter hoe we jou het beste kunnen helpen.