energieneutraal Veenendaal

Renovatie jaren 30 huis te Veenendaal

De bewoners van de prachtige jaren ’30 huis te Veenendaal wilde graag de woning duurzaam en gelijkvloers maken. Voor het ontwerp van de uitbouw schakelende wij TMOJ in. De duurzaamheid bekeken wij door het maken van een ECO ontwerp. Het doel was het huis zo duurzaam mogelijk te maken zonder het karakter te verliezen. Wij vertellen je graag wat wij in ECO ontwerp hebben verwerkt om dit doel te bereiken. 

 

Thermo grafische foto’s en een ECO ontwerp

Om te zien waar het warmteverlies in het huis plaatst vond werden er thermo grafische foto’s gemaakt. Dit gaf inzicht in de volgende aspecten:

    • Isolatiewaarden
    • Tochtgaten
    • Lekkage in vloerverwarming
    • Waar warmte en koelte verloren gaat
    • Overbelaste aansluitingen in een elektrische installatie
    • Lekkende compressoren in een mechanische installatie

Hierna volgde de opzet van een ECO ontwerp. De wensen van de bewoners waren geen geluidshinder, tocht of spui ventilatie. Daarnaast gaven de bewoners aan dat het fijn zou zijn als rekening gehouden werd met toekomstbestendig wonen, koeling in het huis, onderhoudsvriendelijk en goed te regelen installaties.

energieneutraal Veenendaal

lucht water warmtepomp

Een lucht/water-warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht. Deze warmtepomp heeft hierdoor altijd een buitenunit. Deze systemen kunnen in bijna alle gevallen ook actief koelen, wat betekent dat het systeem actief warmte onttrekt aan de woning. Geschikt wanneer: je huis redelijk goed is geïsoleerd en bij voorkeur is of wordt voorzien van lage temperatuur verwarming (LTV).

16 panelen op de nieuwbouw

Een warmtepomp verbruikt stroom. Gemiddeld verbruikt de warmtepomp in een gezinswoning zo’n 4.000 kWh per jaar (je verbruik is volledig afhankelijk van het soort warmtepomp, de isolatie van je woning en je verbruik). Over het algemeen koop je stroom van je energieleverancier. Maar je kan ook (deels) je eigen energie opwekken.

Dit doe je door je warmtepomp te combineren met zonnepanelen. Deze zonnepanelen wekken dan zelf de stroom op, die jij verbruikt met je warmtepomp. In sommige gevallen zelfs meer! Je woning kan een nul-op-de-meter of energieneutrale woning worden met deze combinatie. De 16 panelen op dit huis in Veenendaal op de nieuwbouw om de esthetiek te behouden van het jaren 30 huis. Dit was het maximale aantal panelen wat behaald kon worden op de nieuwbouw.

 

energieneutraal Veenendaal
Visual: TMOJ

Mechanische afvoer natuurlijk toevoer

Bij deze vorm van ventilatie zuigt een systeem de lucht en overmatig vocht in je woning af. Meestal zit er een ventilator in de keuken, badkamer en het toilet. De afzuiging van de lucht gebeurt dan via een ventilatiebox, en kun je zelf regelen met een knop en verschillende standen. Denk maar aan je afzuigkap boven je fornuis: dit is een voorbeeld van mechanische ventilatie. De aanvoer van frisse lucht gebeurt dan via ventilatieroosters of ramen. Door het actief afvoeren van lucht, wordt de frisse lucht ook aangezogen.

Om het optimale resultaat te behalen, is het belangrijk dat je de mechanisch ventileren nooit uitzet (tenzij er een ramp plaatsvindt). Daarnaast is goed onderhoud van belang. Maak de roosters en ventielen bijvoorbeeld eens per jaar schoon. Hier vind je meer informatie over (het onderhoud van) je mechanische ventilatiesysteem. Vervolgens wil je de verse lucht in je woning goed verspreiden. Door deuren soms open te zetten en kieren onder deuren te laten, heb je overal in je woning gezonde lucht.

Ook opzoek naar een een duidelijke richting voor duurzame installaties? Begin met een ECO intake en weet binnen één uur welke opties het beste zijn voor jouw woonsituatie.