Waarom energieneutraal wonen een goede investering is

Je hoort de term steeds vaker: “een energieneutrale woning”. Inmiddels hebben wij al erg veel woningen energieneutraal gemaakt. Maar wat betekent dit eigenlijk? Hoe maak je jouw woning energieneutraal, en wat zijn hiervan de voordelen? Laten we eens inzoomen op dit belangrijke thema rondom duurzaam wonen.

 

De betekenis van energieneutraal wonen

Energieneutraal wonen is het opnemen van stroom van het net wanneer je het nodig hebt, maar met je zonnepanelen lever je vervolgens net zoveel stroom terug als je afneemt in een jaar. Je wekt dus net zoveel energie op als je verbruikt.

Hoe krijg je een nul op de meter (NOM) woning?

De maandelijkse kosten die je voor gas hebt verdwijnen wanneer je energieneutraal gaat wonen. Wanneer je geen gas meer gebruikt is het verstandig om je huis op verschillende manieren te verduurzamen. Dit doe je door in elk geval je woning goed te isoleren en te ventileren en vervolgens duurzaam te verwarmen. Je energie kan je duurzaam opwekken met zonnepanelen (elektriciteit) en eventueel een zonneboiler of een combinatie van die systemen. Niet alle opties zijn overal mogelijk, daarom kijken we altijd samen met jou naar wat voor pakket er bij jullie huis past.

Een paar voorbeelden uit de praktijk

Inmiddels hebben wij flink wat woningen energieneutraal gemaakt. Neem bijvoorbeeld deze woningen in Almere Oosterwold. Hier installeerden we elementen als warmtepompen en zonnepanelen, die slim met elkaar samenwerken. Zo hebben deze woningen nul op de meter. Ook Rob, Rianne, dochter en kat wonen inmiddels energieneutraal in hun houten huisje. De tiny bungalow van Hans en Josée wordt zelfs volledig off grid.

De kosten van energieneutraal wonen

De investering voor energieneutraal wonen kan heel wat inhouden. Wel kan je dit gefaseerd aanpakken. Per woning zijn de kosten verschillend, maar houd rekening met in elk geval € 15.000 euro om energieneutraal te wonen. We maken twee verschillende ontwerpen, voordat we aan de slag gaan met installaties in jouw huis. Hierdoor kan je zelf mee bepalen hoe jouw huis energieneutraal wordt. Lees hier meer over het ontwerp proces.

Zijn hier ook subsidies voor?

Wel eens gehoord van de ISDE subsidie? Deze subsidie is speciaal in het leven geroepen voor duurzame energie. Er zijn verschillende elementen die onder deze regeling vallen.

  • Warmtepompen

  • Zonneboilers

  • Pelletkachels (of dit duurzaam is, lees je hier)

  • Biomassaketels

Alle voorwaarden voor het in aanmerking komen van een ISDE subsidie kan je vinden op deze website. Naast deze subsidie, kun je op je zonnepanelen ook de btw terugvragen.

Meer weten over het terugvragen van de btw op je zonnepanelen? Lees dan hier verder.

 

Energieneutraal wonen en de toekomst

Al is de investering groot, de kosten nemen drastisch af. Omdat je geen gas- en stroomrekening meer hebt bespaar je al snel € 150 per maand. Ga je off grid, dan ben je helemaal niet meer afhankelijk van een energiemaatschappij. Dat betekent: geen rekening meer. Dit is natuurlijk wel een stapje verder dan energieneutraal wonen. Als je een (groene) lening bent aangegaan voor het verduurzamen van je huis, heb je nog te maken met de aflossing van die lening. Echter wordt je huis meer waard wanneer je de energieneutraal maakt. Dat is een heel groot pluspunt.

 

‘De Nederlandse overheid heeft als doel gesteld dat alle nieuwe woningen die na 2020 gebouwd worden energieneutraal moeten zijn. Veel gemeenten hebben voor bestaande woningen een doelstelling opgesteld om deze na 2035 volledig energieneutraal te maken.’ Bron: greenhome.nl

Je hoort de term steeds vaker: “een energieneutrale woning”. Maar wat is dat eigenlijk? En hoe maak je jouw woning energieneutraal? Wij vertellen je alles!

Start met een ECO ontwerp traject

Omdat elk huis anders is, houden we rekening met welke systemen het beste werken voor jouw huis. We analyseren de mogelijkheden van de woning, én houden rekening met jouw eisen en wensen. Dat zorgt voor een advies dat altijd aansluit bij jouw unieke situatie. Neem dus vooral contact met ons op als je met ons van gedachten wil wisselen.

Wil jij ook dat je huis meer waard wordt door deze energieneutraal te maken? We helpen je graag. Doe de ECO check en kom erachter welke hulp het beste bij jou past.