Het zelf installeren van een warmtepomp vergt zorgvuldige planning en een basiskennis van techniek. Hoewel bepaalde onderdelen van de installatie zelfstandig kunnen worden uitgevoerd, is het verstandig om complexe werkzaamheden over te laten aan een professional vanwege de technische en veiligheidsvoorschriften. Hier zijn enkele stappen die je kunt voorbereiden wanneer je van plan bent zelf een warmtepomp te installeren.
Bij verschillende projecten van ECO installaties hebben klanten gevraagd of ze bepaalde werkzaamheden zelf konden uitvoeren om kosten te besparen. Dit kan inderdaad een goede manier zijn om de totale kosten van de installatie te verlagen, zolang het gaat om werkzaamheden die veilig en eenvoudig uit te voeren zijn.
- Bij de installatie van een lucht/water warmtepomp is het belangrijk om een geschikte opstelplaats voor de buitenunit te creëren. Deze plek moet vlak, stabiel zijn en ervoor zorgen dat het condenswater goed kan wegstromen. Grind is een uitstekend materiaal om hiervoor te gebruiken, of je kunt een betonnen platform met een lichte afloop aanleggen. Zie hier een voorbeeld van één van onze klanten:
- Zodra je hebt bepaald waar de binnenunit van de warmtepomp komt te staan en of deze plek geschikt is voor het leidingwerk, kun je alvast beginnen met het voorbereiden van de opstelplaats. Maak de ruimte vrij en zorg dat alles goed schoon is. Dit bespaart tijd tijdens de installatie. Hier is een voorbeeld van hoe onze klant, Jan Ton, dit heeft aangepakt:
- Maak de tracés van de meterkast naar de binnen- en buitenunit vrij voor het aanleggen van elektra- en datakabels. Indien mogelijk, kun je deze kabels zelf alvast aanleggen.
- Vraag, indien nodig, een verzwaring van je hoofdaansluiting aan naar 3x25A via mijnaansluiting.nl.
- Zorg ervoor dat je afgiftesysteem geschikt is voor de warmtepomp. Dit kan bijvoorbeeld vloerverwarming zijn, maar ook convectoren of ventilatoren op de huidige radiatoren. Deze aanpassingen kun je zelf uitvoeren of door ons laten doen.
Overwegingen en tips
- Professioneel advies: Zelfs als je van plan bent het meeste werk zelf uit te voeren, is het raadzaam om een professional in te schakelen voor advies en een inspectie. Dit kan problemen en onverwachte kosten later voorkomen.
- Veiligheid eerst: Zorg altijd voor je eigen veiligheid. Gebruik de juiste beschermingsmiddelen en wees extra voorzichtig bij het werken met elektriciteit en koelmiddelen.
- Houd milieuvoorschriften in acht: Voer de installatie uit volgens de lokale milieu- en bouwvoorschriften. Dit is niet alleen belangrijk voor veiligheid, maar ook om problemen met de wetgeving te voorkomen.