Onderhous aan warmtepomp en zonnepanelen schoonmaken – tips & tricks

Heb jij een warmtepomp of zonnepanelen? Dan heb je je vast wel eens afgevraagd of deze onderhoud nodig hebben. En ja, dat is inderdaad zo. Al blijft, vooral voor de warmtepomp, het grootste werk bij de installateur liggen, er zijn een aantal dingen die je zelf kan doen. Daarnaast lees je meer over zonnepanelen schoonmaken.

Onderhoud aan de warmtepomp

De warmtepomp is een complex systeem. Het onderhoud van dit systeem, storingen en de bedrading kan je het beste laten doen door een erkende installateur. Periodiek onderhoud door een installateur verlengt de levensduur van je installatie. Wil je zeker zijn van een goede werking van je warmtepomp, dan is het mogelijk om bij ECO installaties een service & onderhoud pakket af te sluiten. Op deze manier kan je ook nog eens zeven dagen per week terecht voor storingen.

zonnepanelen schoonmaken

Maar wat kan je zelf doen om je warmtepomp zo goed mogelijk te onderhouden? Heb je een warmtepomp met buitenunit dan kan deze vies worden door bijvoorbeeld bladeren of regen. Dit kan je schoonmaken door met een zachte borstel over het rooster te gaan. Je kan hier een speciale borstel voor kopen, of gebruik een zachte tandenborstel of verfkwast. Let op, veeg wel met de roosters mee, en niet er tegenin. Hoe vaak je dit moet doen, hangt af van de omgeving. Woon je in een stoffige omgeving, bijvoorbeeld buitenaf, dan is het belangrijk om dit ongeveer twee keer per jaar te doen.

Om de luchtstroom te bevorderen, is het handig om de ruimte om de buitenunit heen vrij te houden. Hoog gras of onkruid kan dit belemmeren. Houd de warmtepomp en de ruimte eromheen dus zo schoon mogelijk!

Zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen worden vies door stof, uitwerpselen van vogels of bladeren en takken van de bomen. Dit zorgt ervoor dat het rendement van je zonnepanelen vermindert. Belangrijk dus om dit schoon te houden.

zonnepanelen schoonmaken

Zijn je zonnepanelen makkelijk te bereiken, dan kan je de zonnepanelen zelf schoonmaken. Lukt dit niet, huur dan een schoonmaakbedrijf in om dit voor jou te doen.

Het schoonmaken van je zonnepanelen kan heel makkelijk met een zachte borstel en een emmer (regen)water. Let op, ga niet met een hogedrukreiniger over de zonnepanelen heen. Dit kan zorgen voor beschadigingen. Het beste is om een zachte borstel te gebruiken die gemaakt is van nylon. Regent het vaak, dan hoef je de zonnepanelen minder vaak schoon te maken. In de lente en zomer zijn de zonnepanelen vaak wat sneller vies. Totaal is zo’n 3 á 4 keer per jaar je zonnepanelen reinigen voldoende.