Je woning verduurzamen? Eerst isoleren

Het verduurzamen van je woning begint bij isoleren. Heb je een nieuwbouwwoning dan is de kans groot dat je woning goed geïsoleerd is, maar van veel oudere huizen kan je dit niet zeggen. Huizen van voor 1975 zijn vaak zelfs niet of nauwelijks geïsoleerd.

 

De voordelen van isoleren:

Heb jij er ook zo’n hekel aan als de kou en tocht door alle kieren in je huis trekt? Dit is een van de nadelen als je woning niet goed geïsoleerd is. Isoleren zorgt door het beter inpakken van je huis voor minder CO2 uitstoot, en daarmee ook voor een lagere energierekening. Daarnaast bespaar je ieder jaar op de energierekening. Je hebt de kosten één keer, maar je hebt hier ook meteen profijt van. Ook zorgt goed isoleren ervoor dat de waarde van je woning stijgt.

Wat moet er geïsoleerd worden?

Maar wat moet je allemaal isoleren in je huis? Dit hangt er natuurlijk vanaf of je al isolatie hebt op een aantal plekken. Je kan isolatie aanbrengen voor je dak, muur of vloer. Ook is het mogelijk om je ramen te isoleren met bijvoorbeeld HR++ glas. Een andere maatregel is isolering van je leidingen of kleine aanpassingen zoals het dichten van naden en kieren met tochtstrips of kit.

Wil je weten hoe goed jouw huis geïsoleerd is, doe dan de isolatie-zelfscan van Milieu Centraal.

Besparen door isoleren

Wat levert het op om je woning te isoleren? Wegen de kosten op tegen de besparingen die je ieder jaar terug ziet op je energierekening? Milieu Centraal heeft berekend wat de besparing ongeveer zou zijn. Ga je van een huis zonder isolatie naar een huis met goede isolatie, dan kan dit een besparing van €1400 tot €3600 euro opleveren. Zelfs als je woning al matig geïsoleerd is, en je besluit het goed te isoleren, ligt de besparing tussen de €280 en €700 per jaar. Uiteraard hangt de hoogte van je besparing ook af van de soort isolatie die je gaat aanbrengen.

 

Advies nodig over isolering en de verduurzaming van jouw woning? ECO installaties heeft veel kennis over de isolatiemogelijkheden voor jouw unieke situatie. We koppelen je aan de juiste partij zodat je er zeker van bent dat jouw woning goed geïsoleerd wordt. Meer weten, lees dan hier verder!

isoleren

Isoleren gedoe?

Veel mensen denken dat het isoleren van je woning zorgt voor veel gedoe. Maar wist je dat een groot deel van je woning te isoleren is zonder verbouwing? Bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, dit gebeurt vanaf de buitenkant van je huis, daar merk je binnen dus niks van.

Hoe financier ik de isolering?

Wil je graag betere isolering voor je woning? Dan is het belangrijk om te weten dat er mogelijkheden zijn voor de financiering. Vanuit de overheid is er een subsidie voor isolatie als je meer dan twee maatregelen neemt. Een tweede optie is het aanvragen van een lening voor één isolatiemaatregel. Let wel op dat dit alleen mogelijk is als je een factuur kan tonen van een erkend bedrijf, anders is er geen mogelijkheid om je geld terug te krijgen.

Zelf isoleren of een isolatiebedrijf zoeken?

Met veel isolatiemaatregelen kan je zelf aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van een tochtstrip of het dicht kitten van kieren. Als je een beetje handig bent kan je bijvoorbeeld zelfs je eigen dakisolatie aanbrengen. Op verbeterjehuis.nl vind je meer informatie over wat je allemaal zelf kan doen om jouw woning beter te isoleren. Laat je het isoleren toch liever over aan een isolatiebedrijf, ook dan helpt MilieuCentraal je verder.

 

Heb je vragen over de isolatie in jouw woning, en of deze goed genoeg is voor het laten installeren van bijvoorbeeld een warmtepomp? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!