energiebesparende maatregelen

Vrijstaande woning Oosterwold Almere

Voor verschillende woningen in Oosterwold Almere verzorgden wij de installaties. Ook Pauline en Hans schakelden onze hulp in voor hun nieuwbouwwoning, ontworpen door Arthur Mercier. We startten met een ECO ontwerp, waarin we advies uitbrachten over energiebesparende maatregelen die bij hen passen.

 

Eisen en wensen van de bewoners

In dit ECO ontwerp kijken we eerst naar wat er nodig is. Vanuit de woning, maar ook vanuit de bewoners. Denk bijvoorbeeld aan een inschatting van het verbruik van water en elektriciteit, en de materialen waaruit de woning bestaat. Vervolgens hebben we samen de eisen en wensen van Pauline en Hans opgesteld. Hierbij speelt het wooncomfort altijd een grote rol. Ze wilden zo min mogelijk overlast van geluid van alle installaties. De tapwatercapaciteit moest genoeg zijn om gemiddeld te douchen. Vloerverwarming op beide verdiepingen vonden ze belangrijk, evenals koeling in de woonkamer en slaapkamer. Ook in de werkkamer moest een comfortabele temperatuur zijn om goed thuis te kunnen werken. Daarnaast besparen ze graag zoveel mogelijk kosten: het liefst hebben ze straks nul op de meter. Daarbij is een optimaal werkende zonne-energie installatie een eis.

Ook het toekomstperspectief namen we mee. De tapcapaciteit van het water moeten de bewoners in de toekomst kunnen uitbreiden. Daarnaast willen ze in de toekomst een elektrische auto aanschaffen.

energiebesparende maatregelen
Ontwerp: Arthur Mercier

De energiebesparende maatregelen

Vanuit deze analyse stelden wij twee concepten voor, met verschillende systemen. Uiteindelijk kozen ze voor het concept dat draait op een volledig elektrisch systeem. Deze past het beste bij al hun wensen en behoeften. Hierbij komen de volgende installaties kijken:

  • Een lucht/water warmtepomp in een buitenunit. Deze werkt in combinatie met een balans-ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Zo verlies je zo min mogelijk energie, omdat het systeem energie terugwint uit de uitgaande luchtstroom. Deze combinatie zorgt voor verwarming, warm tapwater, actieve koeling en ventilatie.
  • In de warmtepomp is een boilervat van 180 liter water aanwezig voor tapwater.
  • Ongeveer 31 PV panelen wekken alle elektriciteit op in combinatie met optimizers. Zo wekt elk paneel afzonderlijk stroom op zonder elkaar negatief te beïnvloeden.
  • De afgifte van de verwarming en koeling gebeurt middels vloerverwarming. Daarnaast plaatsen we een pelletkachel voor bijverwarming. Een betonvloer zorgt voor een thermische buffer.
  • De afvoer van lucht gebeurt middel ventilatieventielen.
  • Stroom wordt nu nog niet opgeslagen, maar dit bereiden we wel voor. De bewoners zijn van plan om een deel van de stroom op te slaan in een powerwall van Kiwatt, en later in een elektrische auto.
  • Pauline en Hans kunnen de opgewekte stroom en de warmtepomp monitoren.

Engineering

Op dit moment zijn wij druk bezig met de volgende stap voor Pauline en Hans: Engineering. Vervolgens realiseren wij alle duurzame installaties. Zo kunnen de bewoners straks zorgeloos genieten van deze energiebesparende maatregelen.

 

Wil jij ook energiebesparende maatregelen doorvoeren in je woning? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Doe de ECO check om erachter te komen hoe wij jou het beste kunnen helpen.