zonnepanelen optimizers: 6x voordelen

Zonnepanelen optimizers zijn onderdelen die je achter je zonnepanelen plaatst. Hierdoor werken de panelen onafhankelijk van elkaar. En dit heeft een aantal fijne voordelen. Wij werken bijna niet meer zonder dit handige systeem van SolarEdge. Daarom zetten we hier 6 voordelen voor je op een rij.

1. Gericht op de toekomst van zonnepanelen

We werken altijd met optimizers van SolarEdge. Wanneer je zo’n systeem van SolarEdge aanschaft, dan ben je voorbereid op de toekomst. Mocht er namelijk onverhoopt één paneel stuk gaan, dan kan je precies dat ene paneel vervangen door een paneel met andere specificaties. Waarom is dit belangrijk? Omdat zonnepanelen zich ontwikkelen en er bijvoorbeeld over acht jaar panelen zijn met een hoger vermogen. Deze panelen hebben andere specificaties. Bij een string omvormer systeem (een systeem zonder optimizers) is het niet mogelijk één paneel zomaar te vervangen. Als zo’n zonnepanelen systeem veroudert of stuk gaat, moet je dus alles vervangen. 

2. Handig monitoringssysteem voor je zonnepanelen

Een ander voordeel is dat je met SolarEdge optimizers elk paneel individueel kan monitoren. Dan zie je dus wat elk paneel opwekt. Afwijkingen zijn hierdoor ook eenvoudig inzichtelijk te maken en een eventueel defect is zo opgespoord.

Daarnaast ontwikkelt SolarEdge allerlei randapparatuur voor het systeem. Denk aan smartplugs, thuisaccu’s (ook driefase in de toekomst) en een laadsysteem voor je elektrische auto. En dit is allemaal te bedienen en te managen vanuit één app.

3. Lange garantie op zonnepanelen optimizers

Standaard zit op de omvormer een garantie van 12 jaar, die je kan uitbreiden naar 25 jaar. Dat zegt iets over de bouwkwaliteit. De optimizers hebben standaard een garantie van wel 25 jaar. Dit is vergelijkbaar met de levensduur van een zonnepaneel.

zonnepanelen optimizers

4. Veiligste systeem op de markt

Het SolarEdge systeem is heel veilig. Dat komt door het parellel schakelen van de zonnepanelen, wat weer mogelijk is door de optimizers. De panelen staan niet rechtstreeks in één string. Daarbij zou het voltage van de panelen samen op kunnen lopen tot wel 1000V. Voor de veiligheid en een optimale opbrengst, reguleert SolarEdge het voltage. Bij eventuele storing of bij het afschakelen van het systeem, wordt het voltage teruggebracht naar 1V per optimizer. Dat betekent dat er op dat moment een maximale spanning is van 1 paneel, wat circa 40-50V is. Een spanning die niet levensgevaarlijk kan zijn, in tegenstelling tot de 1000V. Wel zo handig bij onderhoud of bijvoorbeeld bij een brand. Dit kan voor de brandweer doorslaggevend zijn om jouw huis te blussen of het uit te laten branden. Ook verwachten we dat verzekeringen dit soort veiligheidssystemen meer gaan waarderen (lees: lagere premie).

5. Hoogste opbrengst per paneel door zonnepanelen optimizers

Doordat de zonnepanelen parallel zijn geschakeld door middel van de optimizers, worden ze niet negatief door elkaar beïnvloed. De zonnepanelen beïnvloeden elkaar alleen positief, de optimizers reguleren namelijk het voltage. Hoe meer zonnepanelen er in een string zitten, des te makkelijker de benodigde spanning wordt behaald. Hierdoor werkt het SolarEdge systeem bij minder zonlicht dan een systeem met micro omvormers. Hier werken de zonnepanelen volledig onafhankelijk.

 

Meer weten over zonne-energie? In dit artikel nemen we je mee in alle ins en outs!

 

6. Eenvoudig en voordelig uitbreidbaar

Nu kies je waarschijnlijk voor een bepaald aantal zonnepanelen dat aansluit bij je huidige verbruik. Maar misschien wil je in de toekomst je cv-ketel laten vervangen door een warmtepomp systeem. Of heb je over een aantal jaar interesse in een elektrische auto. In beide gevallen is het handig om meer zonne-energie op te wekken. In principe kun je dan moeiteloos een aantal zonnepanelen extra aansluiten!

Wel is het handig om van tevoren na te denken over je toekomstplannen. Dan doe je nu een goede investering die past bij je behoefte, maar ben je ook voorbereid op mogelijke uitbreiding. Wij helpen je graag vooruit te kijken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat we een wat grotere omvormer adviseren, wat je later bij een uitbreiding veel bespaard. 

zonnepanelen optimizers

De redenen dat wij met SolarEdge optimizers werken

  • Het systeem van SolarEdge is toekomstgericht.
  • Het monitoringssysteem is erg handig en uit te breiden met verschillende moderne tools.
  • Op de optimizers zit wel 25 jaar garantie.
  • Dit is het meest veilige zonne-energie systeem op de markt.
  • De opbrengst per paneel is zo hoog mogelijk.
  • Het systeem is eenvoudig en voordelig uitbreidbaar.

Precies om deze redenen werken wij enkel en alleen met de systemen van SolarEdge. Wij specialiseren ons hier dan ook in. Drie van onze installateurs zijn bijvoorbeeld ‘SolarEdge Advanced’ gekwalificeerd om uitgebreide analyses uit te voeren en eventuele technische problemen op te lossen. Die service leveren we graag aan onze klanten. 

Wil je jouw huis graag verduurzamen met zonnepanelen en optimizers? Dan helpen wij je graag. Neem gerust contact met ons op