Energieneutraal wonen – Elst

Jan stuurde ons een mail met omschrijving wat hij wilde in zijn nieuwe huis. Hierdoor konden we gelijk doorstomen naar een ECO ontwerp. In dit duurzame huis installeerden wij een warmtepomp, zonnepanelen, laadstation en ventilatie

De behoefte van de bewoners

Er zijn al een aantal wensen naar voren gekomen in de analyse bij het maken van het ECO ontwerp. Hieronder worden al je wensen weergegeven. Deze wensen zijn niet hetzelfde als de eisen. De eisen zijn uiteindelijk de variabelen die we meenemen in de conceptvorming. Wanneer uit de conceptvorming komt dat een wens een eis zou moeten zijn, dan passen we dit aan.

Een van de wensen was koeling in het hele huis, voorbereiding elektrische auto en energieneutrale woning. Deze matchen we met de eisen. Een voorbeeld van een eis was geen geluidsoverlast. Hierop hebben we een ECO ontwerp samengesteld zodat we aan de behoefte van de bewoners konden voldoen.

Laadstation

De nieuwe bewoners van het huis wilde graag een laadstation voor het elektrische auto. De meterkast moest uitgebreid worden om dit laadstation mogelijk te maken. De auto wordt nu opgeladen door de energie die wordt opgewekt door de zonnepanelen. Er is een krachtige laadpaal geïnstalleerd zodat er ook rekening gehouden kan worden met de toekomst.

Monitoren van opbrengst

Naast het monitoren van de stroom die wordt opgewekt door zonnepanelen, is het mogelijk om te monitoren hoeveel stroom er wordt onttrokken van het elektriciteitsnet en hoeveel er wordt teruggeleverd. Zo wordt inzicht verkregen in kosten en in gelijktijdigheid. Gelijktijdigheid wil zeggen dat de opgewekte stroom direct wordt verbruikt door de apparaten in huis. Des te hoger deze gelijktijdigheid is, des te beter voor het milieu en voor de portemonnee. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd, wat inhoudt dat je niet het zelfde bedrag terug krijgt voor de stroom die je terug levert dan de stroom die je afneemt van het net. Het wordt dan dus interessanter om de stroom zelf te gebruiken. Smart home oplossingen en lokale batterij opslag kunnen hierbij helpen.

Ventilatie: Centrale mechanisch afzuiging op CO2/RV

Bij dit systeem is er een centrale ventilatiebox geïnstalleerd wat zorgt voor mechanische afzuiging in de ‘natte ruimten’ van de woning. Dit zijn de badkamer, het toilet en de keuken. Het systeem heeft een geintegreerde vochtsensor en kan worden voorzien van meerdere CO2-bedieningssensoren in bijvoorbeeld de slaapkamer en woonkamer. De toevoer van lucht is natuurlijk, via ventilatieroosters in de gevel of ramen. Meer lezen over de verschillende mogelijkheden in ventilatie systemen kan hier.

Om deze installaties te realiseren, begonnen we met een ECO ontwerp. Door vooraf een uitgebreide kostenraming, technische schema’s en installatietekeningen te maken, verliep de installatie zelf erg soepel.

 

Jouw bestaande woning energie neutraal maken? Dan helpen wij je graag. Doe hier de ECO check en kom erachter welk ECO pakket het beste bij jou past.