Waarom ventilatie altijd gezond en essentieel is, maar zeker nu

In juli voegde Rutte een nieuwe basisregel toe. Naast afstand houden, testen/thuisblijven bij klachten en handen wassen, is ventilatie nu een vereiste. Dat goed ventileren bijdraagt aan een gezond binnenklimaat, wisten we al even. Maar de reden dat hier nu door de overheid nadruk op wordt gelegd, is omdat het de verspreiding van het coronavirus voorkomt.

Goede ventilatie is belangrijk voor je gezondheid

Inmiddels weten we al een hele tijd dat goede ventilatie belangrijk is voor je gezondheid. Het draagt bij aan een stabiele temperatuur, een goede luchtvochtigheid, een afvoer van vervuilde lucht en een toevoer van frisse CO2. Dit kan gezondheidsklachten aanzienlijk verminderen. En daarnaast is er een ander belangrijk argument bijgekomen: het voorkomt de verspreiding van corona.

In juli gaf het kabinet opnieuw aan dat iedereen zoveel mogelijk thuis moet werken. En naast de drie peilers rondom corona (handen wassen, 1,5 meter afstand en testen/thuisblijven bij klachten), is ventilatie nu ook een basisregel. Frisse lucht in je pand is een vereiste. Thuis is dit belangrijk, maar ook op scholen, kantoor en in de horeca is goede ventilatie onmisbaar. Op al deze plekken vinden de meeste besmettingen plaats.

Verschillende manieren van ventilatie

Er zijn verschillende manieren om je huis goed te ventileren. Hier bespreken we natuurlijke ventilatie, mechanische ventilatie en balansventilatie (WTW). Aan elke vorm zitten voor- en nadelen. Welke manier van je huis ventileren het beste bij jou past, hangt af van je type object en persoonlijke behoeften. Lees mee en ontdek de verschillen.

Natuurlijke ventilatie

Allereerst heb je natuurlijke ventilatie. Er komt verse lucht in je huis door gaten, kieren en open ramen en deuren in je woning. Je ramen en deuren tegenover elkaar openzetten van tijd tot tijd zorgt voor een frisse wind door je huis. De ‘oude’ lucht wordt afgevoerd en nieuwe lucht vliegt je woning binnen.

Het nadeel aan deze vorm van ventilatie is dat het niet zo duurzaam is. Je stookt toch een beetje voor de vogeltjes als je in de winter continu ramen en deuren open moet zetten. Ook zijn nieuwbouwhuizen steeds beter geïsoleerd, waardoor er niet tot nauwelijks meer gaten en kieren te vinden zijn. Daarnaast is het vrijwel onmogelijk om je temperatuur binnen stabiel te houden, wat nou juist bijdraagt aan een gezond binnenklimaat. Ook is het reguleren van de luchtvochtigheid belangrijk. Woningen die enkel en alleen natuurlijk ventileren, zullen op veel plekken (denk aan badkamer, keuken en toilet) te vochtig zijn.

ventilatie

Mechanische ventilatie

Bij deze vorm van ventilatie zuigt een systeem de lucht en overmatig vocht in je woning af. Meestal zit er een ventilator in de keuken, badkamer en het toilet. De afzuiging van de lucht gebeurt dan via een ventilatiebox, en kun je zelf regelen met een knop en verschillende standen. Denk maar aan je afzuigkap boven je fornuis: dit is een voorbeeld van mechanische ventilatie. De aanvoer van frisse lucht gebeurt dan via ventilatieroosters of ramen. Door het actief afvoeren van lucht, wordt de frisse lucht ook aangezogen.

Om het optimale resultaat te behalen, is het belangrijk dat je de mechanisch ventileren nooit uitzet (tenzij er een ramp plaatsvindt). Daarnaast is goed onderhoud van belang. Maak de roosters en ventielen bijvoorbeeld eens per jaar schoon. Hier vind je meer informatie over (het onderhoud van) je mechanische ventilatiesysteem. Vervolgens wil je de verse lucht in je woning goed verspreiden. Door deuren soms open te zetten en kieren onder deuren te laten, heb je overal in je woning gezonde lucht.

Balansventilatie (WTW)

Dit is een vorm van mechanisch ventileren. Ook dit systeem kun je zelf bedienen met verschillende standen. Het verschil met de eerder genoemde manier van ventileren zit hem in de aanvoer van frisse lucht. Bij balansventilatie zuigt de ventilator niet alleen de ‘oude’ lucht en vocht uit je huis weg. Het blaast ook mechanisch en actief verse buitenlucht de woning in. Dit gebeurt meestal in de woon- en slaapkamer.

Daarnaast filtert dit slimme systeem de warmte uit de afgevoerde lucht, zodra deze merkt dat er een warmtevraag is in het huis. Deze warmte voegt het systeem dan toe aan de toevoer van verse lucht. Daarom spreken we ook wel van warmteterugwinning bij dit systeem. Andersom werkt het ook. In de warme zomermaanden is het meestal koeler in huis dan buiten. Het balansventilatiesysteem filtert dan de koelte uit de afgevoerde lucht, waardoor de aanvoer van frisse lucht eerst zoveel mogelijk afkoelt.

Ook hier moet je zorgen dat je het systeem goed onderhoudt. Maak de filters regelmatig schoon. En zet ook hier het systeem nooit uit.

Balansventilatie is het meest duurzaam. Je hoeft niet continu de ramen en deuren open te zetten, waardoor je warmte (en ook koelte, als je een goed geïsoleerde woning hebt en een warmtepomp die kan koelen) niet verliest. Op die manier blijft de temperatuur in je woning dus stabieler. Het is dus ook nog eens de meest gezonde manier van ventilatie. Daarnaast verbruik je minder warmte van je cv-ketel of warmtepomp, want het systeem wint warmte terug uit je afgevoerde lucht.

 

10x tips om je huis te koelen in de warme zomermaanden >

 

Verschillende soorten panden ventileren: huis, kantoor, horeca of school

Elk type object heeft zijn eigen uitdagingen als het aankomt op ventilatie. Maar niks is onmogelijk! We zien overal het liefst balansventilatie, maar zeker op kantoor, school of in de horeca is mechanische ventilatie van belang. Dit is de beste manier om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Met goede ventilatie in je gebouw, is de kans het grootst dat jij snel weer (volledig) open mag. Je kan dan veilig met elkaar op kantoor zitten (mits je natuurlijk basisregels 1 t/m 3 volgt). Je kunt gasten weer veilig ontvangen binnen in je restaurant of kroeg. En scholen kunnen hun leerlingen weer de kwalitatieve live lessen bieden die ze verdienen. En dat zijn dingen die we allemaal natuurlijk het liefst willen!

 

Hoe wij jou kunnen helpen met gezonde ventilatie

Wij helpen je graag aan gezonde, functionele ventilatie, waarmee je de verspreiding van het coronavirus voorkomt. Dit hebben wij al voor veel verschillende klanten mogen doen. Neem bijvoorbeeld deze uitdaging, waar we bij RAUM in Utrecht een CO2-gestuurd ventilatiesysteem installeerden. Dit systeem is perfect voor onder andere de horeca, omdat het automatisch aan gaat wanneer er een bepaalde ondergrens wordt bereikt aan CO2 (bijvoorbeeld als er veel mensen aanwezig zijn). Vervolgens gaat het systeem automatisch uit zodra de lucht weer een gezond niveau heeft bereikt.

Ook in reguliere woningen plaatsten we mooie mechanische ventilatiesystemen. Onder andere Pauline en Hans wonen inmiddels in hun nieuwbouwwoning inclusief balansventilatiesysteem.

 

Conclusie: ventilatie is altijd belangrijk, maar nu is het écht onmisbaar. Of je nou kiest voor balansventilatie, En wij kunnen jou helpen. Voorkom jij de verspreiding van het coronavirus al door middel van ventilatie? Vraag hier een offerte aan, of boek een ECO intake.