Als een van de kleinste landen van Europa heeft Nederland een flink aantal inwoners. Met 17 miljoen mensen zijn we aardig volgebouwd. Gelukkig hebben we hier en daar ook nog prachtige stukken natuur. Daar leven is een wens van velen, die off the grid in een tiny home willen wonen. Maar waar mag je in Nederland in een tiny home wonen? Hoe begin je met het realiseren van deze droom? En waar moet je dan rekening mee houden? Wij zochten het voor je uit.
Het realiseren van je (off grid) tiny living droom is in Nederland helaas niet zo makkelijk als in Amerika, maar we hebben vijf tips voor je op een rij gezet. Hierdoor kom je een stapje dichterbij je droom! Ook als je nog geen tiny home hebt, maar die wel wil gaan bouwen, is het handig om eerst deze stappen te doorlopen.
1. Ga in gesprek met jouw gemeente over een tiny home
Wil jij een tiny home bouwen? Bedenk dan waar je graag zou willen wonen. Veel gemeentes staan open voor je duurzame en milieubewuste plannen. Wie weet kunnen zij er iets in betekenen. Steeds meer gemeentes stellen speciaal voor tiny housing stukjes grond beschikbaar. Maak dus een plan, waarin staat hoe je wilt wonen en hoe je jouw tiny home gaat realiseren. Ga vervolgens het gesprek aan met de gemeente, om samen te kijken naar de mogelijkheden.
De gemeente geeft tot nu toe erg weinig permanente locaties vrij voor tiny living projecten. Hou dus rekening met een tijdelijke locatie als mogelijkheid. Een nadeel daarvan is dat financiële instellingen vaak huiverig zijn, waardoor je dan geen lening of hypotheek kan krijgen.
Actuele projecten rondom tiny home en eco living waar jij bij aan kan sluiten >
Maar steeds meer gemeentes komen in beweging, zoals de gemeente van Almere, die nieuwe woonvormen omarmt. In Oosterwold, een landelijk en zelfvoorzienend buitengebied tussen Almere en Zeewolde, wordt klein wonen mogelijk gemaakt. Oosterwold ligt op slechts tien minuten van het Gooi, 20 minuten van Amersfoort en Utrecht en 25 minuten van Amsterdam. Een tiny living plek in de randstad als deze is uniek. Het eerste initiatief Tiny House Farm met 31 plekken was dan ook snel uitverkocht.
Wij mochten meedenken met drie verschillende woningen in Oosterwold! We installeerden onder andere zonnepanelen en realiseerden technische ontwerpen.
Wil je meer informatie over het realiseren van jouw tiny home droom? Vraag het aan Marcella!
Marcella Kramer
2. ‘Vaste’ off grid locaties voor je tiny home
Er zijn een paar locaties in Nederland waar al off grid woningen staan. Helaas zijn deze plekken uniek en zit je ook met klein wonen aan erg veel regels vast. De tiny home van Marjolein is zo’n uitzondering, net als Hermit House in Ermelo.
Wat ook steeds vaker voorkomt, is de mogelijkheid om een tiny home te bouwen op een recreatiepark. Het verschilt per gemeente of je hier vervolgens ook mag wonen of 365 dagen mag recreëren. Hier willen we je dus wederom tippen om te bedenken waar je graag zou willen wonen, om vervolgens online informatie op te zoeken over de regelingen rondom recreatiewoningen in die gemeente(s).
Off grid wonen. Wat houdt dat nou precies in? Je leest het hier.
3. Vraag het aan de boer
Je kan natuurlijk ook bij boeren aankloppen die veel land hebben. Sommige boeren staan ervoor open om jou een stuk land te laten pachten. Hier geldt ook wel weer dat er veel regels aan verbonden zitten.
4. Kijk op de website van TinyFindy
Op dit platform kan je vinden waar mogelijk een stukje grond beschikbaar is om jouw tiny home op te bouwen. Mocht je niet zelf een tiny home willen bouwen, dan kan je op deze website ook tiny homes vinden die eigenaren, ontwerpers of bouwers verkopen. Zo goed als klaar voor gebruik dus!
5. Sla de handen ineen met een goede tiny home architect
Mocht je toch de ambitie hebben om zelf een tiny home te bouwen, dan is het fijn om een goede architect aan de haak te slaan. Daarnaast ontwerpen en installeren wij natuurlijk graag de installaties in je woning. Denk aan de warmtepomp met vloerverwarming (en koeling), warm tapwater, zonnepanelen (waaronder een Triple Solar systeem), ventilatie en slimme verlichting. Het handigst is om ons meteen te betrekken bij het ontwerp van de architect, zodat we de installaties zo mooi en praktisch mogelijk kunnen afwerken.
Hier is een klein lijstje met architecten die je kunnen helpen met ontwerpen van een tiny home. Zo wordt een tiny home bouwen in een keer een stuk makkelijker en kan je bij de gemeente of op het boerenland aankomen met een goed ontwerp. De volgende architecten wil je benaderen:
Zij kunnen je helpen met duurzaam ontwerpen, bio-based woningen en (off grid) tiny homes. Hopelijk heeft dit artikel je wat meer duidelijkheid gegeven over de manieren waarop je in Nederland in een tiny home kan wonen. Heb je vragen? Neem contact met ons op!