Zonnepanelen btw terugvragen: het kan! Iedereen heeft er recht op. Maar hoe doe je dat? In dit artikel geven we je de handvatten. Via drie simpele stappen vraag jij zelfstandig je btw terug.
Ook jij mag je zonnepanelen btw terugvragen
Over het algemeen is btw terugvragen iets voor ondernemers. Maar door zonnepanelen aan te schaffen, ben jij dat eigenlijk ook. Door zonne-energie op te wekken, lever jij stroom aan het net. Je zou dus kunnen zeggen dat je eigenlijk een klein energiebedrijf hebt. En precies daarom mag ook jij je btw terugvragen.
Je schrijft jezelf in als ondernemer bij de Belastingdienst. Let op: dat betekent niet meteen dat je bij de Kamer van Koophandel (KvK) geregistreerd staat als zelfstandig ondernemer. Het is een soort eenmalig ondernemerschap. Dit is de goedkopere oplossing, en met dit stappenplan helpen we je er zo doorheen.
Ons stappenplan vind je hieronder en bestaat uit aantal stappen. Lees hieronder mee.
Waar je goed op moet letten
Voor we doorgaan naar het stappenplan, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.
- Zorg dat je zonnepanelen aangemeld zijn bij www.energieleveren.nl. Dit is wettelijk verplicht in Nederland en Europa.
- Betaal jij je zonnepanelen van een lening? Dan moet je goed kijken of deze lening inclusief of exclusief btw is aangevraagd. Het liefst is de lening inclusief btw. Dan kan jij de totale factuur voldoen, inclusief het btw-bedrag. Later krijg je het btw-bedrag terug van de Belastingdienst. Als jouw lening exclusief btw is, kan je niet de totale factuur voldoen. Dan betaal je het btw-bedrag eerst zelf.
- Je betaalt ook belasting over de stroom die je gaat opwekken. Dit eenmalige belastingbedrag heet forfait. Het bedrag is afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je gaat opwekken. Helaas is het niet mogelijk om de btw over de forfait terug te vragen. De forfait geef je op bij de btw-aangifte.
- Je moet de btw-aangifte voltooien binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen kocht.
- Op de factuur van de zonnepanelen en de energierekening moet dezelfde naam staan. Stel dat jouw naam op de ene factuur staat, en de naam van je partner op die van de ander, dan kan je de btw niet terugvragen.
- Dit stappenplan is alleen voor particulieren. Voor zakelijke ondernemers werkt het net iets anders.
Het stappenplan voor terug krijgen van je zonnepanelen btw
Stap 1: vul het formulier ‘opgaaf zonnepaneelhouders’ in
Je begint met je inschrijving als ondernemer. Dat doe je via dit formulier van de Belastingdienst. Een belangrijke overweging hier is of je gebruik wil maken van de kleine ondernemersregeling (KOR). Het fijne hieraan is dat je maar 1 (soms 2) keer btw-aangifte hoeft te doen. Maar zodra je hier gebruik van maakt, kan je 3 jaar lang geen btw-aangifte meer doen. Dit zou nadelig zijn als je de ambitie hebt om je eigen bedrijf op te starten binnen die tijd, of nog extra zonnepanelen wil aanschaffen.
Vervolgens print je het formulier en verstuur je het naar onderstaand adres. Nu is het wachten op een reactie van de Belastingdienst.
Belastingdienst
Postbus 2891
6401 DJ Heerlen
Let op: het invullen en opsturen van dit formulier is ook nodig als je al bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven!
Stap 2: geef je rekening nummer door
Ook al is er al een rekeningnummer van jou bekend bij de Belastingdienst, deze moet je toch nog een keer doorgeven. Dat doe je hier. Zo gaat de terugbetaling na je btw-aangifte vlotter.
Bekijk hier onze gerealiseerde zonnepaneel projecten >
Stap 3: vraag je zonnepanelen btw terug
Nu mag je de btw-aangifte doen. Dit gebeurt meestal digitaal. De meeste stappen spreken voor zich. We geven je wel graag iets meer uitleg over de forfait. Het bedrag van de forfait moet je namelijk zelf invullen bij ‘omzetbelasting’. Op de site van de Belastingdienst kan je de forfait bepalen aan de hand van het totale opwekvermogen van jouw zonnepanelen.
Let op: de forfait van zonnepanelen die op je dak liggen is anders dan de forfait voor zonnepanelen die in je dak verwerkt zijn.
En nu hoef je alleen maar af te wachten
In een enkel geval moet je een tweede keer aangifte doen in het volgende kwartaal, maar omdat je dan niks hebt om aan te geven kun je dan vooral doorklikken zonder iets in te vullen. De Belastingdienst stuurt je hier digitaal of per post een herinnering van, dus hou dat in de gaten. Als je een aangifte mist, krijg je namelijk een boete. Maar voor nu ben je klaar!
Wil je meer weten over zonne-energie of energieneutraal wonen? Wij geven een duidelijk advies zodat jij weet waar je aan toe bent. Ook helpen we je graag met het realiseren van jouw energieneutralen woning met onze duurzame installaties.