5x off grid wonen in Nederland en andere landen

Langzaam maar zeker ontstaan er steeds meer bijzondere initiatieven om duurzaam te wonen. Hier kan je mee starten door zelf al wat kleine stappen te zetten, of door voor energieneutrale installaties te kiezen. Maar sommigen pakken het nog iets extremer aan. Steeds meer mensen kiezen ervoor om volledig off the grid te wonen en leven. Ook in Nederland duiken dit soort toffe projecten steeds meer op. Ter inspiratie hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.

First things first: wat is off grid wonen?

We hebben dit onderwerp al eens uitgebreid behandeld in dit artikel. Maar mocht je er nog nooit van gehoord hebben, dan hierbij een korte uitleg. Eigenlijk zegt de naam al best veel. Want als je off the grid (ook wel ‘autarkisch‘) woont, ben je nergens op aangesloten. De woning staat en functioneert volledig op zichzelf. Deze manier van wonen is onwijs duurzaam, omdat je geen gas, water of stroom gebruikt wat je niet zelf hebt opgewekt. De meeste off grid woningen zijn voorzien van installaties als zonnepanelen, warmtepompen, houtkachels, composttoiletten en systemen om regenwater op te vangen.

1. Met de boot naar deze cabin in Canada

Mark en Chera wonen volledig autarkisch met hun drie kids in Canada. Best een uitdaging op een locatie waar letterlijk geen weg naartoe leidt. De bewoonde wereld bezoeken ze met hun (verwarmde) bootje. Maar ze hebben het goed voor elkaar, zeker met zo’n uitzicht!

Aan de cabin maakten ze een yurt, die verwarmt wordt door een pellet kachel. Voor de warmte in de cabin zelf installeerden ze een houtkachel. Voor de elektriciteit hebben ze drie slimme systemen. Allereerst een zonne-energie systeem met 18 PV panelen, inclusief een grote batterij. Dit werkt goed in de zomermaanden, maar in de winter verzonnen ze iets anders. Ze installeerden een waterkrachtturbine, die elektriciteit creëert door de waterdruk in een rivier verderop. Als backup hebben ze een propaan (gas) optie, maar die gebruiken ze nauwelijks. Hieronder bekijk je de uitgebreide video over de familie en hun off grid woning.

 

2. Off grid wonen in Nederland: de Camperloft

In Oosterwold (Almere) staat deze stoere Camperloft. De bewoners creëerden een loft, rondom een jeep camper. Zo kunnen ze leven in de loft, en op pad met de camper wanneer ze willen. De hele loft is off the grid, net als de camper. Beide units hebben zonnepanelen op het dak. De twee systemen zijn zelfs met elkaar geïntegreerd. Zo is de camper altijd opgeladen. Daarnaast hebben ze een koutkachel in de loft. Benieuwd hoe het eruit ziet en wat ze nog meer doen aan duurzame installaties? Check dan de video hieronder.

 

3. Off grid wonen in Olst, Nederland: ‘Aardehuizen’

In dit gezellige groene wijkje wonen de bouwers! Alle huisjes zijn uit de grond gestampt door de bewoners. Letterlijk, want voor een deel liggen de Aardehuizen onder de grond. Het uitgangspunt van de wijk is om in harmonie te wonen en leven met de natuur. Waar mogelijk zijn de huisjes zelfvoorzienend op het gebied van energie en water. Door het echt samen te doen, vormen ze samen een sociocratie.

 

4. Autarkisch wonen in Drenthe: zonder nutsaansluitingen

In een nieuwbouwwoning in Drenthe, tussen veelvoudig groen, woont de familie Verdegaal. Ze wilden graag zuinig met energie omgaan, en dat is ze gelukt. Met enkel een aansluiting op het water, is de woning bijna geheel zelfvoorzienend. Met zonnepanelen en een accu opslag voor de energie, komen ze het hele jaar geen energie te kort. Daarnaast is het binnenklimaat van de woning goed geregeld door de ademende houten muren.

5. Wonen op een drijvend eiland in Vancouver

Wonen op een drijvend off grid eiland? Het kan. Dit kunstige stel heeft het gehele eiland zelf gemaakt! Catherine en Wayne wonen er al 28 jaar, en bouwen het nog regelmatig uit. Met veel groen, kassen én een wack in het huis om te vissen vanaf de bank, leeft het stel voornamelijk zelfvoorzienend. Naast een dansvloer, is er ook een kunstatelier aanwezig. Zelfs met het dichtstbijzijnde dorp op 45 minuten varen afstand, is er genoeg te doen.

 

Wij zijn geïnspireerd. Het is zelfs zo, dat wij onze eigen ECO cabin aan het ontwikkelen zijn! Deze kan straks ook helemaal off grid. Wil jij ook off grid wonen in Nederland? Laat dan met onderstaande inschrijving weten dat je interesse hebt in onze cabin. Dan houden we je op de hoogte, zodat jij er straks als eerste bij bent!

 

Uitgelichte afbeelding via Groene Bouwmaterialen