8x tips om te wonen in balans met de natuur

De meesten van ons realiseren zich inmiddels dat er iets moet veranderen aan de manier waarop we wonen en leven. Het mag duurzamer en meer in balans met de natuur. Maar toch weten we vaak niet goed waar we moeten beginnen. Wat houdt het nou eigenlijk in, dat wonen in balans met de natuur? En welke stappen kan je hierin makkelijk zelf ondernemen? In dit artikel delen wij onze visie en tips om de balans op te zoeken.

 

Wonen in balans met de natuur

Door te wonen in balans met de natuur creëer je een win-win situatie. Jouw wooncomfort gaat omhoog, en de natuur gaat er ook op vooruit. Jij hebt bijvoorbeeld een fijn en gezond binnenklimaat en bespaart geld. En door de juiste elementen hiervoor te gebruiken, geef je als het ware terug aan de natuur. Hierdoor blijft onze wereld in balans. Maar hoe doe je dit precies? Wat zijn kleine stappen die je zelf vandaag nog kan ondernemen? En wat zijn mogelijk grotere maatregelen?

8 tips om duurzaam te wonen

Met onderstaande tips kan jij zelf meteen aan de slag.

  1. Zet al het groen in dat de natuur ons biedt. Binnen helpen luchtzuiverende planten om je binnenklimaat gezond te houden. Maar ook buiten is het handig om planten en bomen te plaatsen. Bomen voor je raam helpen bijvoorbeeld met de isolatie van je huis. In de winter laten de kale takken de warmte van het zonlicht door. In de zomer houdt een boom vol bladeren je woning juist koel.
  2. Dicht alle kieren en gaten in je huis. Door tochtstrippen langs de deuren te leggen, ontsnapt de warmte minder.
  3. Ga zuinig met je energie om. Dat kan al door stekkers uit het stopcontact te halen als je deze niet gebruikt, en door je apparaten helemaal uit te zetten. Als je apparaten op stand-by staan (denk aan je televisie) verbruiken ze nog steeds energie. Daarnaast kan je oude gloeilampen en halogeen vervangen voor duurzame LED verlichting.
  4. Hergebruik materialen. Word vrienden met de plaatselijke kringloop en speur Marktplaats af voor mooie koopjes. Je kan hier zelfs je nieuwe laminaatvloer vinden, of leuke tweedehands tegels voor je badkamer.
  5. Heeft je muur een nieuw lakje nodig? Of wil je je eetkamerstoelen verven? Ga dan voor verf op waterbasis. Verf op basis van terpentine is een stuk schadelijker voor je eigen gezondheid én voor die van de natuur. De meest duurzame verf is vaak gemaakt van 100% mineralen.
  6. Kies voor groene stroom. Steeds meer partijen wekken energie op met zonnepanelen en windmolens. In deze lijst met Groene Stroom Leveranciers van Greenpeace kan je kijken welke energieleveranciers het beste scoren in het kader van duurzaamheid.
  7. Je kan op verschillende manieren water besparen. Vang regenwater op met een regenton in je tuin. Hiermee kan je vervolgens wasjes draaien, je planten voeden en je auto wassen. Daarnaast heb je speciale douchekoppen die water besparen. Door iets korter te douchen (of in bad te gaan) bespaar je ook aardig wat water. Alleen vaak vergeten we de tijd een beetje tijdens onze douchesessie. Zet dan muziek aan, of schaf bijvoorbeeld een zandloper aan met een zuignapje voor aan de muur van je badkamer.
  8. Biedt niet alleen een thuis aan jezelf, maar ook aan andere organismen in je omgeving. Eerder schreven we al een artikel over holistische ecosystemen en natuurinclusief bouwen. Hang bijvoorbeeld vogelhuisjes in je tuin, en laat bladeren in de herfst liggen om egels naar je tuin te lokken. Zo kan je wonen in balans met de natuur.

 

Duurzame installaties

Dit waren tips die je makkelijk zelf kan toepassen om te wonen in balans met de natuur. Wil je het wat groter aanpakken, zodat je de maatregelen ook echt terug gaat zien in bijvoorbeeld je energierekening? Dan zijn onderstaande installaties misschien wel wat voor jou. Vaak kun je subsidies aanvragen voor het verduurzamen van je woning, wat het extra interessant maakt. De mogelijkheden verschillen per gemeente, maar ze zijn er zeker. En ben je van plan zonnepanelen aan te schaffen? Dan kan je hierop sowieso je btw terugvragen.

wonen in balans met de natuur

  1. Wek je eigen duurzame energie op met zonnepanelen. Met zonnepanelen op je dak gaat je energierekening naar beneden. In sommige gevallen verdien je zelfs terug. En je huis wordt ook nog eens meer waard! Kortom: een voordeel voor de natuur, én voor jou. Wanneer je zonnepanelen aanschaft, kan je hierop sowieso je btw terugvragen. Lees hier hoe dat werkt.
  2. Pak de isolatie van je woning goed aan. Isolatie kan o.a. via je ramen, muren of je dak. Neem bijvoorbeeld een dak met sedum. Waar een groen dak in de zomer de warmte buiten houdt, houdt het in de winter de warmte binnen. Daarnaast houdt het ook nog eens geluid buiten, produceert het zuurstof en verbetert het de luchtkwaliteit, gaat een groen dak 3x langer mee dan een normaal dak, én het vangt water op. Vang je het water van je dak op in een regenton? Dan heb je ook nog eens natuurlijk gezuiverd water.
  3. Goede ventilatie in je woning is belangrijk. Zeker als je je woning goed wil isoleren, is het essentieel om met de ventilatie rekening te houden. Hiermee voorkom je een vochtgehalte dat uit balans is, schimmels in je huis en lichamelijke klachten door te weinig zuurstof.
  4. Kies voor een warmtepomp. Steeds meer mensen gaan hierop over, en wij zijn blij om deze beweging te zien. Een warmtepomp kan ook nog eens mooi worden gekoppeld aan je zonnepanelen. Wie weet heb jij straks wel nul-op-de-meter (NOM).
  5. Ga over op een elektrische auto. Met deze stille auto’s stoot je geen CO2 meer uit, wat fijn is voor de natuur en onze eigen gezondheid. Daarnaast is elektriciteit goedkoper dan brandstof.