In de aflevering ‘De verbinding’ van het programma Floortje blijft hier werden we geraakt door de mooie interviews. Ze gaat in gesprek met een stel die al een hele lange tijd zelfvoorzienend leven. Hoewel je dan ‘op jezelf’ leeft, sta je enorm in verbinding met je leefomgeving. En juist over die verbinding willen we het hebben. Want hoewel we in deze tijd meer dan ooit op onszelf zijn aangewezen, verliezen we de connectie met de natuur nooit.
Verbinden is geven en ontvangen
Met verbinden bedoelen we: in staat zijn om zowel te geven als te ontvangen. Het is helemaal oké als je een tijdje meer geeft dan ontvangt of andersom, mits een keer een vereffening plaatsvindt. Zodra de één uitsluitend geeft en niets aanneemt en dit patroon zich blijft herhalen, is het geen gelijkwaardige relatie. Dit geldt niet alleen voor menselijke relaties onderling, maar ook voor de relatie die je hebt met jouw leefomgeving en de natuur. – Bron boek de Fontein – Els van Steijn.
Zelfvoorzienend leven
Floortje interviewt Reid en Cornelie, die al meer dan vijftig jaar in de vuurtoren van Workum wonen. Op zijn 18e bouwde Reid al een huis en toen hij 21 was, had hij een eigen architectenbureau met een internationale carrière in het verschiet. Toch koos hij ervoor om het anders aan te pakken. Samen met zijn gezin verhuist hij in 1968 naar de leegstaande vuurtoren die hij vandaag de dag nog steeds zijn thuis noemt. Hij wist wat hij wilde in het leven: zelfvoorzienend wonen.
Hij geeft wijze les door. Want door van jongs af aan te leren hoe je met je handen werkt, kan je hier altijd op terug kan vallen en zelfvoorzienend leven. Van het maken van je eigen kleren en het bakken van brood tot het bouwen van je eigen huis.
Dit bericht bekijken op Instagram
‘Mensen moeten zelf het gebruik van hun huis bepalen.’ – Reid
De zelfvoorzienende installaties
De familie voelde geen noodzaak om afhankelijk te zijn van vaste aansluitingen, zoals leidingen. Daarnaast wilde Reid geen kabels door de dijk hebben. Deze verstoren de biotoop van alle beestjes die onder de grond leven. Al met al ging de voorkeur uit naar het volledig zelfvoorzienend wonen.
De houtkachel in het huis heeft vijf pitten om op te koken, én is de warmtebron van het huis. In de avond leggen ze er vaak wat briketten in om de woning warm te houden gedurende de nacht. Daarnaast heeft Reid een eigen bron geslagen van 26 meter diep. Hierdoor heeft hij vers grondwater, waar de familie van drinkt en het toilet mee doorspoelt. Als laatst bezitten ze een tank, die eens per jaar gevuld wordt met water.
‘Je leefomgeving: Je schept een stukje wereld en de rest groeit er omheen.’ – Cornelie
Inspirerende voorbeelden uit de praktijk
Langzaam worden steeds meer huizen volledig off the grid. Zonder kabels door de grond, met installaties die alleen door jouw eigen woning lopen. Neem bijvoorbeeld Hans en José, die hun eigen off grid tiny house bouwen. Ze kozen voor de vrijheid om zelf al hun voorzieningen te regelen. De elektrische auto van het koppel is de accu van het huis! Soms kost het ze even wat moeite om stroom te halen met de auto in de winter, maar dat houdt het juist leuk.
Ditzelfde geldt voor Hartenboeren. Zij moeten het hout eerst voorbereiden en drogen, voor ze het kunnen stoken in hun houtkachel. Hierdoor waardeer je het extra wanneer je warmte ontvangt van het vuur. Daarnaast zorgt het vuur ervoor dat de installaties werken. Hoe lekker is het om hier de tijd voor te nemen, en zo extra van te genieten?
Nog een inspirerend voorbeeld is de woning van architect Sanne Oomen en haar familie. Zij ontwierp Mol’s Hoop, een huis dat deels onder de grond ligt, verborgen in het boslandschap van ‘t Gooi. Het huis maakt gebruik van het landschap, waardoor de woning bijvoorbeeld goed gekoeld blijft. Daarnaast gaat de woning op in de omgeving voor alle planten en beestjes. Een win-win situatie dus. Hier installeerden wij recent een warmtepomp, om het huis nog verder te verduurzamen.
Deze inspirerende mensen maken gebruik van hun omgeving, en geven tegelijk veel terug aan de natuur. Ze werken samen met de natuur, soms zelfs zelfvoorzienend. Met de technologie van tegenwoordig is het mogelijk om warm water te creëren met een houtkachel, en om stroom op te wekken met zonnepanelen. Hoe mooi is dat?
Vraag je eens af: wat is belangrijk voor jou in het leven? Hoe wil je leven? En hoe kan dat in samenwerking met je leefomgeving?
Onze missie en visie
Deze toffe voorbeelden passen precies bij waar wij voor staan. Wij staan dag in, dag uit op om holistische ecosystemen te creëren. Dat doen we met de volgende missies:
- Mensen voorzien van een fijne leefomgeving.
- De balans tussen mens en natuur terug laten keren.
- De wereld mooier achterlaten dan hoe we hem aantroffen.
- Bewustwording creëren.
- De duurzaamheidsbeweging en energietransitie in Nederland accelereren.
Ondanks het nodige realisme, houden we deze voor ons belangrijke punten altijd voor ogen. Klein of groot: in elk project laten we deze missie terugkomen.