Energie van zonnepanelen terugleveren

Heb je zonnepanelen, denk je er over na om ze aan te schaffen of worden ze binnenkort geïnstalleerd? Dan heb je vast wel eens gehoord over de opbrengst van zonnepanelen terugleveren. Dit betekent dat je het overschot aan energie dat je uit je zonnepanelen haalt, terug geeft aan je energieleverancier. Maar hoe werkt dit, kan dit bij ieder huis, en krijg je daar dan ook een vergoeding voor? In deze blog leggen we uit wat ervoor nodig is om energie terug te kunnen leveren aan het net.

Vroeger werden alle huizen van stroom voorzien door een energieleverancier. Energie ging alleen het huis in, en niet eruit. Door de komst van zonnepanelen, en de vraag van energieleveranciers om het overschot terug te leveren aan het net, gaat er tegenwoordig bij veel huizen ook energie uit. Het overschot aan stroom lever je terug aan de energieleverancier waar je ook je stroom van opneemt. Eigenlijk ben je in dit geval als woningeigenaar dus ook energieleverancier.

zonnepanelen terugleverenHet is wel belangrijk om je zonnepanelen of andere opwekinstallatie aan te melden op energieleveren.nl. Let er ook op dat je energiemeter geschikt is om energie terug te leveren.Het terugleveren van stroom gaat automatisch. Je energieleverancier is verplicht om de stroom die je opneemt te verrekenen met wat je terug levert. Neem je nog steeds meer stroom op dan je terug levert, dan moet je een gesaldeerde energierekening betalen. Lever je meer stroom terug dan je opneemt, dan kan de stroomrekening negatief uitkomen. In dit geval heb je recht op een terugleververgoeding van je energieleverancier. Deze salderingsregeling gaat waarschijnlijk vanaf 2025 verder afgebouwd worden. Dit betekent niet dat je geen vergoeding meer krijgt voor de terug geleverde energie, maar het bedrag per kwh gaat wel omlaag.

Een andere optie om je overschot aan energie niet verloren te laten gaan is een thuisbatterij. Combineer je dit met andere duurzaamheidsmaatregelen in je woning, dan is het mogelijk om je huis energieneutraal te maken. Meer informatie? Neem contact met ons op!