Koelen met een warmtepomp of airco?

De temperaturen stijgen weer, en dat zet veel mensen aan het denken over hoe ze hun huis het beste kunnen koelen. Een airco is een goede oplossing, maar is ook een aanslag op je energierekening. Wil je deze kosten liever niet, maar wil je wel graag een koelsysteem in je huis? Dan is het ook mogelijk om een warmtepomp aan te schaffen die ook kan koelen.

waarom een warmtepomp in plaats van een airco?

Met een warmtepomp kan je je huis verwarmen terwijl je van het gas af bent. Bij een aantal varianten is het daarnaast mogelijk om ook te koelen. Je warmtepomp vervoert de warme lucht dan af aan de buitenlucht of een bodembron. Het meest geschikte systeem om te koelen is een warmtepomp met bodembron.
Naast dat een airco veel elektriciteit verbruikt is het ook niet echt een duurzame keuze. De koelmiddelen die in de airco’s zitten bevatten stoffen die bijdragen aan het broeikaseffect. Ook maakt een airco een hoop lawaai, daar heb je veel minder last van bij een warmtepomp. Wil je meer informatie over wat een airco minder duurzaam maakt, kijk dan op de website van milieucentraal.

warmtepomp airco

passief koelen

Koelen met een water/water warmtepomp met bodembron is een passieve manier van je huis koelen. Dit betekent dat er geen compressor voor nodig is om de koude lucht rond te pompen. In de bodembron van deze warmtepomp is zowel koud als warm water aanwezig. De warme lucht uit je woning wordt afgevoerd naar de bron met warm water. Het koude water uit de bron wordt gebruikt om het water in je cv-systeem af te laten koelen tot +/- 18˚C. Dit koude water laat je vervolgens door bijvoorbeeld de vloerverwarming lopen. Omdat bij deze warmtepomp geen compressor nodig is om je huis te koelen, wordt er ook weinig elektriciteit verbruikt. Daarnaast zorgt het afvoeren van de warme lucht er ook voor dat deze warmtepomp in de winter optimaal werkt tijdens het verwarmen van je woning.

actief koelen

Bij een warmtepomp die warmte uit de buitenlucht haalt is het ook mogelijk om naast verwarmen, te koelen. Dit werkt alleen wel iets anders dan bij een warmtepomp met bodembron. Door de warme lucht af te geven aan de buitenlucht maakt de warmtepomp gekoeld water aan voor vloerverwarming of ventilator-convector. Dit is een actieve manier van koelen, en werkt dus meer als een airco. Dit kost daardoor ook meer elektriciteit dan een warmtepomp die passief koelt. Het is daarom slim om zo’n warmtepomp te combineren met zonnepanelen, zodat je de opgewekte elektriciteit kan gebruiken voor je warmtepomp.

Heb je vragen over wat er mogelijk is in jouw situatie? Neem contact met ons op, of boek een ECO intake, en wie weet woon jij komende zomer ook wel in een lekker gekoeld huis!