Een aantal weken geleden schreef de NOS een artikel over de toenemende warmte. De overheid van Spanje heeft besloten om de airconditioning in bijvoorbeeld winkelcentra op minstens 27 °C te zetten. Dat is toch veel te warm, zeg je misschien? Toch moet er nagedacht worden over hoe we dit probleem in de toekomst aan gaan pakken. De temperaturen worden alleen maar hoger, en de gas-, en energieprijzen nemen toe. In deze blog lees je meer over hoe we in de toekomst koelen, in samenwerking met de natuur.
Door de klimaatveranderingen in de wereld stijgen ook de temperaturen, en moeten we gaan kijken naar oplossingen om te koelen. Het groei- en bloeiseizoen begint vroeger en we krijgen vaker last van extreem weer. Vooral in de grote steden is het warm, daar is het vaak zelfs 4-8 graden warmer dan op het platteland. De stijging van de temperaturen is slecht voor de natuur en de kwaliteit van het drinkwater neemt af. Ook de elektriciteitsvoorziening komt in het geding. Niet zo gek dus, dat in Spanje de airconditioning op 27 graden staat.
De opwarming van de aarde vind plaats door de uitstoot van broeikasgassen. Deze uitstoot wordt veroorzaakt door menselijke activiteiten. Uit onderzoek is gebleken dat de aarde met 2 graden opgewarmd is na de industrialisering. De EU is hard bezig om deze uitstoot te verminderen. Na China en de VS is Europa namelijk de grootste uitstoter. Het doel van de EU is om in 2050 klimaatneutraal te zijn.
Koelen in samenwerking met de natuur
Het is van belang dat we als samenleving op zoek gaan naar oplossingen om deze grote gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Duurzamer wonen en leven is hierbij het uitgangspunt. Daarnaast moeten we op zoek naar natuurlijke manieren om te koelen. Bij ECO installaties kijken we graag naar oplossingen voor de mens, in samenwerking met de natuur.
Verstening van steden
In veel armere wijken en nieuwbouwwijken in ons land is weinig groen te bekennen. Deze verstening van wijken kan op lange termijn voor gezondheidsproblemen zorgen. Een populaire oplossing is het installeren van groene daken. Het probleem hiervan is echter dat dit alleen voordelig is voor de mensen die in deze gebouwen wonen. Buiten op straat zal de temperatuur niet afnemen. Een betere oplossing zou zijn om buiten op straat meer groen te plaatsen zoals bomen en struiken. Uit onderzoek is gebleken dat 10% meer groen op straat kan zorgen voor een temperatuurdaling van een halve graad. Het voordeel van groen voor je deur is dat ze in zomer vol met blad zijn en verkoelend werken. Daarentegen laten de bomen in de winter hun blad los en laten ze de zon door voor warmte.
Koelen in je woning
Maar hoe zorg je er dan voor dat het ook binnen in je woning aangenaam blijft? De afgelopen jaren hebben we steeds meer manieren gevonden om onze huizen te verwarmen. De komende jaren gaat de belangrijkste vraag worden hoe we onze huizen kunnen koelen. Warm houden lukt vaak wel, maar koelen wordt een steeds grotere uitdaging. Het belangrijkste aandachtspunt is een goede isolatie waardoor het in de zomer de warmte buiten laat, en in de winter juist de warmte vasthoudt. In combinatie met de juiste zonwering kan je de meeste warmte buiten houden. Mocht het toch te warm worden, dan is het mogelijk om een warmtepomp met koelfunctie te installeren. Deze warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en in zomer houd hij het huis koel. De meest geschikte warmtepomp om te koelen is een warmtepomp met bodembron. Een warmtepomp is duurzamer dan een airco, en maakt bovendien minder lawaai. Wil je meer tips over koelen in de toekomst? Lees dan deze blog of neem contact met ons op!