Luchtzuiverende planten in je woning

Planten zijn niet alleen een leuke en gezellige toevoeging aan je interieur. Ze dragen ook nog eens bij aan het holistische ecosysteem in je woning. Met luchtzuiverende planten heb jij een schoner, frisser en zuurstofrijker huis. In dit artikel leggen we je uit hoe dit precies werkt. Én we tippen je welke groene luchtverfrissende vrienden jij meteen in huis kan halen.

 

Hoe het werkt

Alle kamerplanten produceren zuurstof. Dat is op zich natuurlijk fijn voor een zuurstofrijk huis. Maar dat betekent niet per se dat elke plant de lucht zuivert. Inmiddels bewijzen verschillende wetenschappelijke onderzoeken dat een aantal kamerplanten zorgen voor een schonere lucht in huis. De plant neemt dan de schadelijke stoffen in de lucht op, via haar bladeren. Dan slaat de plant deze stoffen op, bijvoorbeeld in haar wortels, waar ze vervolgens worden afgebroken. Wat ze ook afbreekt, zijn de minder frisse geuren in je huis. Daarnaast reguleert de plant de luchtvochtigheid in je woning door waterdamp uit te stoten. Als laatst zetten luchtzuiverende planten CO2 om in zuurstof.

Dit alles bij elkaar zorgt voor een betere luchtkwaliteit, en dus een gezonder binnenklimaat. Zeker als je ventilatie niet optimaal is, zijn luchtzuiverende planten in je woning een goed idee. Andere dingen waar je op kan letten voor een optimaal binnenklimaat, zijn de temperatuur en genoeg daglicht.

 

Wist je dat planten ook zorgen voor een betere akoestiek?

 

luchtzuiverende planten

Waarom je luchtzuiverende planten wil

Het is belangrijk om de luchtvochtigheid en het zuurstofgehalte in je huis goed te reguleren. Tegenwoordig isoleren we onze woningen vaak zo goed, dat de lucht al snel droog en zuurstofarm is. Dit kan leiden tot vervelende klachten. Denk aan hoofdpijn, huidklachten en long- en slaapproblemen.

10 luchtzuiverende planten

Hebben we je al overgehaald om naar het tuincentrum te rennen? Mooi! Dan sommen we hieronder nog wat planten voor je op die je meteen kan halen.

1. Aloe Vera

2. Areca (goudpalm)

3. Ficus Lyrata (vioolplant)

4. Spathiphyllum (lepelplant)

5. Nephrolepis exaltata (krulvaren)

6. Monstera deliciosa (monstera)

7. Phlebodium (blauwvaren)

8. Hedera Helix (klimop)

9. Calathea

10. Sansevieria

Wil je op zo’n duurzaam mogelijke manier je lucht verfrissen? Dan kan je natuurlijk ook planten stekken. Wie weet heeft je buurman of een familielid wel luchtzuiverende planten thuis staan met stekjes. En bij de kringloop zijn vaak mooie potten te vinden.

luchtzuiverende planten

 

Bron uitgelichte afbeelding: Independent