Positief klimaatnieuws #1: klimaatoproepen, duurzame restaurants en 7 miljard extra

Vaak is het klimaat negatief in het nieuws. Want onze aardbol piept en kraakt natuurlijk aan alle kanten. Daar kunnen we niet omheen. Maar gelukkig zijn er veel mensen die hard werken om de klimaatverandering tegen te gaan. En daar komt ook goed nieuws uit voort. Om de nadruk ook eens op het positieve te leggen, introduceren wij een nieuwe reeks: positief klimaatnieuws! Lees je mee?

 

Positief klimaatnieuws #1: meer dan 220 medische tijdschriften doen een klimaatoproep

Vanuit medisch perspectief is klimaatverandering bestrijden prioriteit nummer 1, schreef huisarts Rinske van der Goor in de Volkskrant. En dat blijkt. Want meer dan 220 vooraanstaande medische tijdschriften spraken zich hier recent over uit. Zij riepen wereldleiders op om de opwarming van de aarde tegen te gaan. En dat deden ze met harde woorden. ”De grootste bedreiding voor de gezondheid is volgens tijdschriften het falen van wereldleiders om de natuur te herstellen en om de opwarming van het klimaat onder de 1,5 graad te houden,” staat hier beschreven. De tijdschriften geven aan dat de risico’s van de opwarming van de aarde, groter zijn dan die van één ziekte, waar we ons nu allemaal op focussen. De feiten waar de medische tijdschriften mee komen, zijn op zich natuurlijk niet positief. Maar dat ze zich samen sterk maken tegen klimaatverandering, en een beroep doen op de overheden, dat zien wij wel als positief klimaatnieuws.

 

Een gezond binnenklimaat in je huis? Dit kan je doen >

 

Positief klimaatnieuws #2: de klimaatcrisis is religie-overstijgend

De leiders van de drie grootste kerken ter wereld stelden een gezamenlijke verklaring op om de aarde te redden. Paus Franciscus, de oosters-orthodoxe patriarch Bartholomeus en de Anglicaanse aartsbisschop Justin Welby vragen alle gelovigen om te luisteren ”naar de roep van de aarde”. Dit is de eerste keer dat de leiders samen zo’n oproep doen. De klimaatverandering is voor hen religie-overstijgend, en dat vinden wij iets moois.

 

Positief klimaatnieuws #3: Smaakpark Ede in de Volkskrant

We zien steeds meer restaurants die duurzaamheid voorop stellen. Zo ook het Smaakpark in Ede, die met een mooi artikel op pagina 3 in de Volkskrant stonden. Zij bereiden unieke, duurzame gerechten uit eigen tuin. Van de varkens in de stal tot aan de groenten in de kas. Zo kunnen mensen zien en beleven waar het eten vandaan komt en hoe het wordt gemaakt. Dit vinden zij een belangrijke les om mee te geven. Het Smaakpark werkt samen met de Universiteit van Wageningen, om te experimenteren met gefermenteerd voedsel. De Volkskrant noemt het eten wat ze serveren heel terecht het ‘eten van de toekomst’. Wij zijn blij dat zulke mooie initiatieven als deze een podium krijgen. Het hele artikel lees je hier.

Klimaatverandering; klimaatnieuws
Foto: Smaakpark Ede

 

Positief klimaatnieuws #4: internationale plannen voor terugdringen methaan uitstoot

Afgelopen weekend maakten de Verenigde Staten en de Europese Unie bekend dat ze zich gaan inzetten voor het terugdringen van de uitstoot van het broeikasgas methaan. Een aantal andere landen hebben ook gezegd zich aan te sluiten bij het initiatief. Volgens verschillende partijen is dit gas verantwoordelijk voor zeker de helft van de temperatuurstijging van 1 graag Celsius sinds de industriële revolutie. Positief dat zoveel grote spelers hier plannen voor maken, toch?

 

Positief klimaatnieuws #5: veel extra geld voor aanpak van CO2 uitstoot

Op Prinsjesdag las de koning in de Troonrede voor dat het kabinet bijna 7 miljard extra geld uittrekt om de uitstoot van CO2 te verminderen. Dat is flink wat geld! Dit wordt apart gezet om zogenoemde ‘aanvullende maatregelen’ te financieren. Denk hierbij aan de stimulering van elektrisch rijden, én de verduurzaming van woningen en industrie. Wat ons betreft is dat erg goed nieuws.

 

Wil jij nu al aan de slag met het verduurzamen van je woning? Wij helpen je graag verder. Boek een ECO intake, of neem contact met ons op.