5 x installaties met warmtepompen in combinatie met SolarEdge en zonnepanelen

Wanneer jij je woning energieneutraal wil maken, zijn er veel verschillende opties. ECO installaties installeert energieneutrale installaties voor woningen. Hierbij gaan we aan de slag met slimme systemen, bestaande uit zonnepanelen, een warmtepomp, en SolarEdge technologie. Je kan ons inzetten als onafhankelijke partij voor het ontwerp, maar we installeren onze ontwerpen vervolgens ook graag voor je in je nieuwbouwwoning of tijdens je renovatie. In dit artikel nemen we je mee in de verschillende systemen die wij ontwerpen en installeren.

1. NIBE brine/water warmtepomp met Triple Solar systeem

Dit is een bijzonder systeem. Normaal gesproken onttrekt deze grondgebonden warmtepomp zijn warmte aan de grond met een glycol mengsel. Deze warmte geeft de pomp vervolgens weer af aan de centrale verwarming en het tapwater.

Maar in dit geval werkt de warmtepomp samen met de zonnepanelen. Deze zogenoemde warmtepomp panelen zijn voorzien van buizen met ribben die warmte onttrekken aan de buitenlucht. Deze panelen worden ook wel PVT-panelen genoemd. Omdat de lucht onder zonnepanelen over het algemeen warmer is dan de rest van de buitenlucht, kan er een hoger rendement worden behaald dan met een lucht/water warmtepomp (hierover later meer). Nog een voordeel is dat het systeem nauwelijks geluid maakt en er passief gekoeld kan worden. 

Het systeem wat wij hebben gemaakt bestaat uit een NIBE brine/water warmtepomp in combinatie met 38 zonnepanelen en 7 warmte pomppanelen. De panelen zijn allemaal voorzien van SolarEdge optimizers voor het hoogste rendement.

Bijzonderheden: PVT, Triple Solar, bodemwarmtepomp, energieneutraal

2. NIBE lucht/water systeem en SolarEdge omvormer, optimizers en LG 325 Wp zonnepanelen

Een lucht/water warmtepomp kan je voor verschillende doeleinden inzetten, zoals verwarming, tapwater en koeling. Bij dit systeem gebruik je de monoblock warmtepomp om de centrale verwarming (vloerverwarming) te voorzien van warmte of er warmte aan te onttrekken (actieve koeling). Er is weinig tapwater behoefte, dus dit wordt voorzien door een elektrische smart boiler van NIBE. 

Het zonnestroom systeem zorgt voor de benodigde energie. Dit systeem bestaat uit een SolarEdge omvormer en optimizers in combinatie met LG zonnepanelen van 325 Wp.

In de toekomst, wanneer salderen minder gunstig wordt, kunnen beide systemen met elkaar communiceren via een speciale regeling. Dit systeem kan dan verwarmen of koelen wanneer de zon schijnt, doordat deze is verbonden aan de zonnepanelen. 

Beide systemen kan je handig monitoren via iOs en Android. Hier kan je de systemen ook uitlezen en eventueel bedienen.

Bijzonderheden: full electric, energieneutraal, monoblock, lucht/water warmtepomp

3. Ducobox ECO ventilatielucht warmtepomp met SolarEdge en Longi 300 Wp zonnepanelen

Deze installatie lijkt op de lucht/water warmtepomp, maar is anders. In dit geval vervangt de ventilatiewarmtepomp Ducobox ECO namelijk de mechanische ventilatie. Deze zorgt, net als eerst, voor afzuiging van de ventilatielucht in de woning. Normaal gesproken gaat deze warmte rechtstreeks naar buiten en gaat de warmte in de lucht verloren. Bij de Ducobox ECO onttrekt de ventilatiewarmtepomp de warmte aan de afgezogen lucht en geeft deze weer af aan de centrale verwarming. Het voordeel van de Ducobox ECO is dat hij niet alleen warmte haalt uit de afgezogen ventilatielucht, maar ook uit de buitenlucht. Afzuiging in de woning is dus niet nodig om te verwarmen, waar dit bij de Inventum Ecolution wel nodig is. Wanneer er weinig ventilatiebehoefte is, kan het huis dus toch worden verwarmd middels de Ducobox ECO.

Dit systeem wordt gebruikt als hybride oplossing. Dat wil zeggen dat we de Ducobox ECO installeren in een bestaande situatie, waar een HR-gasketel van toepassing is. De ventilatiewarmtepomp zal (bij een goed geïsoleerde woning) het grootste gedeelte van de verwarming voor haar rekening nemen. De CV-ketel blijft zorgen voor het verwarmen van het tapwater. Met dit systeem kan niet worden gekoeld.

Doordat er meer elektriciteitsverbruik is en minder gasverbruik (iets wat de Nederlandse overheid stimuleert en de mensen in Groningen toejuichen,) is het verstandig deze elektriciteit zelf op te wekken met zonnepanelen. Dit systeem maken we af met een SolarEdge omvormer en optimizers en Longi 300 Wp full black zonnepanelen.

Bijzonderheden: hybride, renovatie, verwarming

4. Daalderop water/water warmtepomp met SolarEdge systeem inclusief monitoring

Daalderop is de grootste grondwater waterpompen leverancier van Nederland. Het bedrijf werkt met water/water warmtepompen die warmte onttrekken aan de aarde. Hier komt dus geen glycol aan te pas. Het bijzondere aan dit systeem? Er is een bodembron van toepassing is. Deze bron is tevens dieper dan de gemiddelde bron, omdat gebruik wordt gemaakt van water en bevriezing van de bron dus geen optie is (glycol kan tot circa -20 graden Celcius worden gebruikt). Maar een groot voordeel aan deze bron is dat ze minder schadelijke stoffen gebruikt. Daarbij monitort Daalderop al haar systemen: ze weten dus waar ze over praten.

Bodembron

Een systeem met dit type bron (in tegenstelling tot de lucht als bron), heeft doorgaans het hoogste rendement. En dit blijft ook zo, mits de bron goed is gedimensioneerd. Om die reden is een goede berekening en een goed ontwerp erg belangrijk. In de praktijk blijkt dat het hier vaak mis gaat, met als gevolg dure, waardeloze bronnen. 

De belangrijkste voor- en nadelen op een rij:

Voordelen:

– Dit water/water systeem kan passief koelen. Met een lucht/water systeem kan dit alleen actief. Door passief te koelen verbruikt je (veel) minder elektriciteit in de zomer.

– Het systeem heeft minder onderhoud nodig.

– Het is een erg stil systeem.

Nadelen:

– Het systeem vraagt om een hoge investering.

– De wachttijd voor een bodembron is lang.

– De bron kan invriezen.

Wanneer je dit systeem gecombineerd met een SolarEdge systeem met modbus meter (inzicht in opwek, verbruik en teruglevering), kan er een hele hoge gelijktijdigheid worden behaald. Dit betekent dat je relatief weinig dure energie moet inkopen, terwijl je overtollige zelf opgewekte stroom goedkoop verkoopt. Dit effect is het beste te verkrijgen bij een grondgebonden warmtepomp, omdat de temperatuur van de grond veel constanter is dan die van de lucht. Er is relatief minder elektriciteit nodig wanneer er minder elektriciteit wordt opgewekt (in de winter). Met de huidige salderingsregeling is dat nog wat minder van belang, maar zodra deze wordt afgebouwd is dit een groot pluspunt.

Bijzonderheden: passief koelen, grondgebonden, water/water warmtepomp, gelijktijdigheid, salderen, monitoring

5. Lucht/water warmtepomp in het dak met zonnepanelen

Een relatief onbekende variant van de lucht/water warmtepomp is een systeem dat is verwerkt in het dak. Het voordeel is dat er geen ruimte nodig is aan de gevel of in de tuin voor de buitenunit van de lucht/water warmtepomp. De buitenunit moet in dit geval alleen wel binnen staat. Hiervoor is een groot gat in het dak nodig. Het rendement van dit systeem is vergelijkbaar met een lucht/water systeem met buitenopstelling. 

Het systeem kan je mooi combineren met zonnepanelen. Dit bevorderd het rendement van zowel de zonnepanelen als van de warmtepomp. Althans, dat is de theorie. Dit komt doordat de warmtepomp voor luchtverplaatsing zorgt onder de zonnepanelen. De panelen krijgen zo koelere buitenlucht aangevoerd en de warme lucht wordt gebruikt door de warmtepomp. Minder warme zonnepanelen betekent een hogere efficiëntie. En een warmere ingaande temperatuur van de lucht/water warmtepomp betekent een hoger rendement van je installatie en minder elektriciteitsgebruik. 

Bijzonderheden: lucht/water warmtepomp, in-dak-systeem, energieneutraal

 

Nu weet je meer over de verschillende systemen en wat we voor jou kunnen betekenen. Ben je geïnteresseerd in het verduurzamen van je huis, maar weet je niet welk systeem het beste bij je past? Neem dan gerust contact met ons op. Samen zoeken we het uit. Wie weet ontwerpen en installeren wij binnenkort een slim systeem bij jou thuis.