Waarom een groene tuin van levensbelang is en 8x tips

Wij hebben een mening, en wel over jouw tuin. Nee, je bent niet ineens op de verkeerde site beland: we zijn en blijven een installatiebedrijf en geen tuiniers. Maar we hebben wel een duurzame missie en visie. En jouw tuin kan het verschil maken bij het bestrijden van de klimaatverandering. Hoe? Dat lees je in dit artikel.

We kijken holistisch naar je woning én naar haar omgeving. En daar hoort ook je tuin bij. Deze tuin en de biodiversiteit er in kan niet alleen impact hebben op je wooncomfort, maar ook op de klimaatverandering.

Een hoger wooncomfort dankzij je tuin

Laten we allereerst eens ingaan op hoe jouw tuin voor jou kan werken. Neem bomen voor de ramen, begroeiing op je gevels en een sedum dak. Het zijn enkele voorbeelden die jouw wooncomfort kunnen verhogen. Met bomen voor je ramen, hou je in de zomer de zonnestralen tegen. Hierdoor kan de temperatuur in je huis een paar graden koeler zijn dan zonder bomen. In de winter vallen de bladeren uit, en kun je de warmte van de zon juist verwelkomen in je huis. Met name je huis koelen gaat in de komende jaren steeds belangrijker worden, door de opwarming van de aarde met extreme hittegolven als gevolg.

Ook gras of sedum op je dak zorgt voor goede isolatie én koeling van je woning. Dit komt mede door het warmte-absorberende talent van het natuurlijke groen. Planten tegen je gevel hebben hetzelfde effect. Daarnaast produceren planten zuurstof, ze verbeteren de luchtkwaliteit en ze houden geluid buiten. Last but not least, gaat een groen dak 3x langer mee dan een normaal dak!

Een groene tuin is ook belangrijk om wateroverlast en overstromingen tegen te gaan. Door de klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden, zoals afgelopen zomer in Limburg. Als onze straten en tuinen uit alleen maar tegels bestaan, kan het water nergens heen stromen. Wateroverlast en overstromingen zijn het gevolg, want de riolen kunnen het niet aan. Dus: gooi die tegels de tuin uit, en investeer in een groene tuin. Dan kan het water wegstromen, waar je tuin en haar biodiversiteit van genieten.

Nog een voordeel van die tegels weggooien, is de koelte die je ervoor terugkrijgt in de zomer. Tegels houden warmte namelijk vast, waar al het groen in je tuin juist zorgt voor een daling van de temperatuur. Wij zien alleen maar voordelen van een groene tuin, jij?

De impact van een groene tuin

Goed, de impact van een groene omgeving op je wooncomfort is je nu wel duidelijk. Maar een groene tuin heeft ook impact op het klimaat. Het biedt namelijk een thuis voor vele diertjes, die wij zo hard nodig hebben om te overleven. De biodiversiteit in je tuin is belangrijk.

”Biodiversiteit gaat over alle plant- en diersoorten. Ze leven met elkaar samen en zijn van elkaar afhankelijk. Maar zodra er te veel soorten verdwijnen of juist één soort te veel overheerst, verdwijnt die natuurlijke balans en komen alle soorten, inclusief wij mensen, in de problemen. Daarom willen we grijs groener maken. Want naast grijze dingen als industrie en stoeptegels hebben we heel hard meer groen nodig.”Maak Grijs Groener

We zijn afhankelijk van onze biodiversiteit. En zonder balans in deze biodiversiteit, is er geen leven voor ons mensen mogelijk hier op aarde. We hebben dan geen frisse lucht, kunnen eten niet goed verbouwen en krijgen steeds meer te maken met extreem weer. Omdat wij zoveel invloed hebben op aarde, is de biodiversiteit nu ook afhankelijk van ons. Het is dus de taak van ons mensen om de balans in die biodiversiteit te herstellen. En daar kun jij aan bijdragen, door middel van je tuin.

Biodiversiteit in je tuin

Op de website www.maakgrijsgroener.nl van stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel, kun je de biodiversiteitswijzer doen. Aan de hand daarvan krijg je concrete tips om de biodiversiteit in je tuin te vergroten. We geven je er hier vast een paar:

  1. Veel van onze Nederlandse bijen, vlinders en andere insecten, zijn afhankelijk van Nederlandse planten. Stop je tuin dus vol met inheemse planten. Hier vind je een lijst.
  2. Investeer ook in winterplanten, zodat je tuin niet alleen in de zonnige maanden aantrekkelijk is voor diertjes.
  3. Leg een kleine vijver aan
  4. Lok dieren niet alleen met planten en bloemen naar je tuin, maar hang ook nestkastjes op. Zoals we in dit artikel al toelichtten, bied je hiermee vogels en vleermuizen een thuis. Vervolgens eten de vogels voor jou de muggen op.
  5. Insecten kunnen steeds minder goed plekken vinden om te overwinteren, eitjes te leggen of te schuilen. Een goed insectenhotel in je tuin is dus een aanrader. En deze insecten zorgen weer voor de bestuiving van jouw bloemen en planten, waardoor die prachtig bloeien.
  6. Egels naar je tuin lokken is ook een goed idee, zeker als je last hebt van slakken. Zorg voor beschutte plekjes in je tuin, bijvoorbeeld door dichte struiken of door wat bladeren te laten liggen in de herfst en winter. Mede hierdoor is de biodiversiteit in je tuin een win-win situatie!
  7. Maak een gft composthoop in je tuin. Dit kun je gebruiken als bemesting van je planten, en het biedt een thuis voor egels en hommels.
  8. Trek je onkruid eruit met de hand, in plaats van met bestrijdingsmiddelen. Die doden namelijk vaak ook andere planten en dieren, die je juist wel wilt behouden.

”Als we alle tuinen bij elkaar optellen, hebben we het grootste natuurgebied van Nederland.” – IVN natuur educatie

Je oprit betegelen is geen ramp. Maar je helpt het klimaat niet, als je tuin uit alleen maar tegels bestaat. Zorg dus voor flink wat groen, en verwelkom de biodiversiteit in je tuin. We beloven je: het is echt één grote win-winsituatie.

Een groene tuin is een win-win

Als je het slim aanpakt, verhoogt een groene tuin jouw wooncomfort. En het is ook nog eens onwijs ECO. We hebben groene tuinen nodig om de biodiversiteit te bewaken, en daarmee ons eigen bestaan te redden. Want zonder biodiversiteit en groen, kunnen wij niet leven.

Wil je niet alleen je tuin, maar ook je huis verduurzamen? Daar helpen wij je graag bij, tijdens de ECO intake. Holistisch kijken we naar je woning, jullie eisen en wensen, en wat de natuur te bieden heeft.