Wonen in een tiny house, misschien heb je er wel eens over gedroomd of vraag je je af of dat iets voor jou is. Maar wat komt er allemaal bij kijken voordat je in een tiny house kan wonen? Het belangrijkste van alles is grond vinden waar je huisje op mag staan. Helaas is dit ook meteen het lastigste gedeelte, lees onze blog om te lezen hoe je dit aan kan pakken. Wil je weten wat er nog meer nodig is om in een tiny house te kunnen wonen? Lees dan snel verder!
Een tiny house is een huisje met een oppervlakte van maximaal 50 vierkante meter. Daarnaast moet de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk zijn. Het huisje kan gefundeerd zijn of op wielen staan, waardoor het dus verplaatsbaar is. Dit hangt vooral af van het stuk grond waar je jouw tiny house gaat plaatsen.
Wat komt er allemaal kijken bij een tiny house?
- Wil je off-grid / zelfvoorzienend wonen?
Veel tiny houses zijn off-grid gebouwd, waardoor ze niet zijn aangesloten op het water- of elektriciteitsnet. Dit zorgt er voor dat je andere manieren moet zoeken om bijvoorbeeld energie op te wekken. Dit kan door middel van zonnepanelen en een warmtepomp. Door regenwater op te vangen en dit te filteren kan je douchen, koken en de wc doorspoelen.
- Hoe ga je verwarmen en koelen?
Of je off-grid wil wonen of aangesloten wil worden op het net is de eerste vraag. Maar daarop volgt de vraag hoe je jouw huis in de zomer gaat koelen en in de winter gaat verwarmen? En dat niet alleen. Wil je dit doen met behulp van een warmtepomp, dan moet je goed kijken hoe je dit in een kleine ruimte gaat plaatsen. ECO installaties helpt je graag met het maken van een energie ontwerp, toepasbaar in een kleine ruimte. Boek een ECO intake / ontwerp, zodat we samen kunnen kijken naar de beste oplossing voor jouw unieke situatie.
- Minimalistisch wonen
De naam zegt het al, een tiny house houdt ook in dat je minder opbergruimte hebt. Woon je nu in een ‘normaal huis’, dan moet je drastisch gaan minderen. Leer jezelf een minimalistische manier van wonen aan, zodat je alleen datgene in huis hebt wat je gebruikt. Je kan hiervoor gebruik maken van de Marie Kondo filosofie.
- Wet- en regelgeving
Koop je een huis, dan krijg je altijd te maken met wet- en regelgeving. Dit is niet anders voor het bouwen of kopen van een tiny house. Kijk dus goed wat de consequenties hiervan zijn voor jouw tiny house project.
- Ga je zelf bouwen of kopen?
Heb je er al over nagedacht of je zelf een tiny house wil bouwen of koop je liever een kant en klaar huisje? Het is ook mogelijk om een casco tiny house te kopen. Dan heb je al wel een huisje, maar moet je zelf aan de slag met de afwerking van je huis.
Waarom wil je tiny wonen?
- Geld besparen
Woon je in een groot huis en wil je af van de maandelijkse hypotheek kosten? Dat kan een reden zijn om in een tiny house te gaan wonen. Je maandelijkse lasten zullen hierdoor een stuk lager uitvallen. Aan de andere kant moet je niet vergeten dat het terug gerekend per vierkante meter niet perse goedkoop is. Daarnaast is een tiny house geen huis dat vijftig jaar lang mee gaat.
- Duurzamer / zelfvoorzienend
Je ecologische voetafdruk is kleiner, waardoor je dus duurzamer woont. Daarnaast heb je de mogelijkheid om zelfvoorzienend te wonen. Hierdoor ben je niet meer afhankelijk van anderen, en leef je écht vrij.
- Natuurlijk / bewust
Je leeft niet alleen vrij omdat je onafhankelijk woont. De meeste tiny houses hebben een stukje grond, waardoor je dus ook vrij in de natuur woont. Misschien wil je zelfs wel een moestuin naast je huisje aanleggen. Daarnaast ga je bewuster om met gebruik van elektriciteit en water, en leef je minimalistisch.
Is het wat voor jou?
Maar ja, hoe weet je nu zeker dat tiny living ook iets voor jou is? Een mogelijkheid om daar achter te komen is bijvoorbeeld door een weekend een tiny house te huren. Op airbnb zijn genoeg mogelijkheden, en zo heb je ook meteen een mini-vakantie ;).
Ben je nieuwsgierig geworden, en wil je weten wat ECO installaties voor jouw ’tiny house avontuur’ kan betekenen? Neem contact met ons op of boek een ECO intake / ontwerp!