Tiny house grond is in Nederland knap lastig. Grond is hier schaars, en daarmee ook erg prijzig. Er zijn veel duurzame woonprojecten op dit moment, maar deze zijn vaak erg populair. Toch zijn er verschillende manieren om aan grond te komen voor je tiny house. Bij ECO installaties denken we graag met je mee door samen te kijken hoe jij duurzaam kan wonen.
Waar moet ik beginnen?
Waar begin je nou precies? Dat is een terechte vraag, en daar kunnen we geen eenduidig antwoord op geven. Het is hoe dan ook handig om alvast een aantal vragen te beantwoorden voordat je gaat beginnen. Waar moet je nieuwe woning aan voldoen? Hoe groot moet deze zijn, en welke ruimtes heb je nodig? Ga je je tiny house verankeren of wil je juist graag flexibel zijn zodat je op meerdere plekken kan wonen? Dit is handig om te weten wanneer je gaat kijken naar stukken grond die aansluiten op jouw wensen en behoeften rondom je tiny woning. Mocht je hulp willen bij het bepalen van je eisen, dan denken wij graag met je mee.
Waar ga ik wonen?
In deze blog nemen we je mee in alle mogelijkheden voor als je op zoek bent naar een mooi plekje voor jouw (toekomstige) tiny house. Ga jij je inschrijven bij één van de projecten, besluit je toch om een eigen stuk grond te kopen of ga je grond pachten van een boer? Heb je vragen over wat in jouw unieke situatie de beste optie is, neem dan contact met ons op! We helpen je graag verder met onze kennis over energieneutraal en natuurinclusief wonen in een tiny house.
Zit er voor jou geen geschikt project tussen waar jij graag zou willen wonen? Misschien is dan het ‘register van (aspirant) tiny house bewoners‘ wat voor jou. Het doel van dit register is om (aspirant) bewoners van Tiny Houses die op zoek zijn naar een woonlocatie te koppelen aan nieuwe en bestaande initiatieven. Op deze manier wil Marjolein in het klein bijdragen aan de ontwikkeling van de Tiny House beweging in Nederland.
Tiny house projecten in ontwikkeling
De meest simpele manier om een stukje grond te vinden is door je aan te sluiten bij een bestaand initiatief. We hebben hieronder een aantal projecten voor je op een rijtje gezet die op dit moment in volle gang zijn. We proberen deze lijst up-to-date te houden en zoveel mogelijk actuele tiny house projecten hierin op te nemen. Mis je een project? Laat het ons dan vooral weten.
Wageningen, Gelderland – de Nude
Dit project in Wageningen draait vooral om veel ruimte voor het opwekken van zonne- en windenergie. Maar ook biodiversiteit en en natuurontwikkeling worden gestimuleerd. Wil je dit project volgen? Kijk dan ook op de website van Tiny House Wageningen, want zij staan vooraan in het realiseren van hun tiny living droom.
Berkelland, Gelderland
Op dit moment worden in deze aan Duitsland grenzende gemeente de eerste tiny houses geplaatst. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen of meer weten over de mogelijkheden voor nieuwe bewoners? Kijk dan op de Facebook pagina van dit project.
De Peel, Brabant – Peel Natuurdorpen
Voor dit project ligt sinds januari 2020 een prachtig plan. Het idee is om grondeigenaren (zoals boeren) de kans te bieden om op andere manieren te ‘boeren’, zoals koeien weer de wei in sturen. Dat draagt ook op een mooie manier bij aan de stikstof crisis. Het doel is dat hier in 2030 wel 10.000 tiny houses staan, verdeeld over zo’n 6 natuurdorpen! Op dit moment worden betrokken partijen en toekomstige bewoners meegenomen in de visie voor De Peel, door onder andere een demo-locatie te bouwen in het dorp Zeeland. Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor dit tiny house project!
Alkmaar, Noord-Holland
In 2017 startte dit tiny house pilot project. Op dit moment zijn de 5 beschikbare kavels door gelukkige natuurliefhebbers bewoond, maar de ambitie is dat hier in de toekomst meer plekken bijkomen. Het project is een succes, dus de initiatiefnemers willen de gemeente van Alkmaar graag overtuigen met meer enthousiaste aanmeldingen. Via deze link kan je je gegevens achterlaten, zo krijg je ook een melding wanneer ze nieuwe bewoners zoeken.
Wil je wonen in een tiny house? Lees onze blog om meer te weten te komen over wat er allemaal bij komt kijken.
Den Helder, Noord-Holland – Falgatuinen
Wonen met minder spullen, meer vrijheid en een kleine voetafdruk. Dat is het doel van het tiny house project in Den Helder. Er is plek voor 33 tiny houses. Op dit moment kan je je nog aanmelden voor de belangstellendenlijst. De initiatiefnemers houden je dan op de hoogte van alle ontwikkelingen! Lees hier meer over de tiny house van Hans en Josée in de Falgatuinen, gebouwd door ECO installaties.
Almere, Flevoland – Oosterwold
Oosterwold is enorm aan het pionieren. In deze wijk van Almere zijn tot nu toe al flink wat duurzame (tiny) huisjes gebouwd. En de bewoners mochten los, want ze hielpen mee met het ontwerpen van de hele wijk! Architect Kvist heeft hier verschillende huizen gerealiseerd, in samenwerking met de bewoners. Zelfs de New York Times schreef over dit unieke concept. Op dit moment zijn alle plekken en tiny houses bewoond, maar er liggen toekomstplannen om dit verder te ontwikkelen. We houden het project voor je in de gaten!
Culemborg, Utrecht – Pioniersveld Parijsch
Pionieren met duurzame tiny houses kan ook in Culemborg. Je krijgt hier namelijk de kans om je eigen woning te bouwen. Het plan is om hier ongeveer 10 woningen te realiseren, op 250m2 per woning. Lees je vooral in en neem bij interesse hier contact met ze op.
Barneveld – Bloemendal
In Barneveld heeft de gemeente kavels beschikbaar gesteld voor tiny houses in de woonwijk Bloemendal. Het gaat om vier kavels voor tiny houses en één kavel voor een vrijstaande woning. De kavels zijn na aankoop privé-bezit en de koper moet er minstens vijf jaar wonen. Daarnaast is er een gemeenschappelijk stuk grond dat door alle bewoners onderhouden moet worden. Dit jaar worden de eerste vijf woningen gerealiseerd.
Klein Wonen Zwolle – De Tippe
In Zwolle heeft de vereniging ‘Klein Wonen Zwolle’ een project opgezet om een woonlocatie voor tiny houses te realiseren in of rondom de gemeente Zwolle. Ze zijn op dit moment op zoek naar enthousiaste mensen die mee willen ontwikkelen en investeren.
Tiny house grond pachten
Steeds meer boeren hebben oren naar stukken grond verpachten. Een mooi plekje waar jij je tiny house kan plaatsen. Plannen zoals die van Jan Ottens vormen zich steeds meer. Hij zette het eerder genoemde project Peel Natuurdorpen op. Volgens hem is het een win-win situatie voor iedereen, laat hij de NRC weten.
Hou er bij het pachten van grond wel rekening mee dat het altijd tijdelijk is. Je kan de grond als het ware huren (dan betaal je canon), of je koopt de grond tijdelijk (dan betaal je periodieke erfpachtcanon). Dit hangt af van wat je afspreekt met de eigenaar van de grond.
Zelf grond voor je tiny house kopen
Hoewel grond in Nederland erg schaars is, kan je dit natuurlijk zelf kopen om je tiny house op te plaatsen. Het is wel handig om met een aantal dingen rekening te houden.
- Een inkoppertje, maar grond kopen is duur in Nederland. De prijzen verschillen per plek, maar hou het wel in je achterhoofd.
- Het stuk grond dat je wil kopen, moet een ‘woonbestemming’ hebben. Heeft het stuk grond dat niet, dan kan je altijd aankloppen bij de gemeente. Soms wijzigen ze het bestemmingsplan voor een stuk grond. Heb je een stuk grond op het oog? Dan kan je op www.ruimtelijkeplannen.nl kijken wat de status is van dat stukje grond.
- Op diezelfde website kan je ook meer informatie vinden over het beleid van je gemeente rondom nieuwe woningen.
- Je tiny home en de plek moeten ook aan het Bouwbesluit voldoen. Dit is een verzameling van bouwtechnische regels en eisen waar een nieuwbouwwoning vandaag de dag aan moet voldoen. Soms mag je van bepaalde eisen afwijken dankzij de gelijkwaardigheidsbepaling (artikel 1.3 van het Bouwbesluit 2012). Op deze website van de Rijksoverheid kan je meer lezen over het huidige Bouwbesluit.
- Ken je meerdere tiny living enthousiastelingen? Soms is het mogelijk om een kavel met anderen te delen en dus een stuk grond met meerdere mensen te kopen. De regels hiervoor verschillen per gemeente.
Je tiny house plaatsen op een recreatiepark
Je hoort steeds vaker mensen die een huisje vinden of plaatsen op een recreatiepark. Wat daarvoor de regels zijn, verschilt per gemeente. In een enkel geval heeft het park een ‘woonbestemming’, maar in de meeste gevallen zal dit een ‘recreatiebestemming’ zijn. Dan mag je er niet (fulltime) wonen. Bij steeds meer gemeentes mag je bijvoorbeeld 365 dagen ‘recreëren’.
Een bouwval kopen
Dit is op niet veel plekken mogelijk, maar we willen het toch even benoemen. Mocht je een vervallen huis tegen het lijf lopen, dan kan je altijd overwegen om die te kopen. Maak je het terrein vervolgens met de grond gelijk, dan heb je een mooie kavel voor je tiny house!
Ook hiervoor moet je met de gemeente in overleg. Je mag namelijk niet altijd zomaar een huis afbreken, en je mag ook lang niet altijd weer iets terugbouwen als je dat eenmaal gedaan hebt. Check dus goed de mogelijkheden. Als het kan, is het mogelijk wel goedkoper dan een leeg bouwkavel aanschaffen.
Een eigen tiny house grond project starten
Als het niet lukt om bij een bestaand project aan te sluiten, dan kan je er natuurlijk altijd zelf een beginnen! Gemeentes zijn steeds vaker bereid om te luisteren naar mooie en duurzame plannen. Een mooi voorbeeld daarvan is Hartenboeren, die voor 10 jaar een stuk grond van de gemeente mogen bewonen. Je kan dus het heft in eigen handen nemen. Schrijf een goed plan, dat precies laat zien wat jij wil. Daarnaast wil je ook in je plan beschrijven wat de voordelen zijn voor de gemeente. Wat levert het op voor de maatschappij, de natuur en wellicht de buurt waarin jij al een stukje grond op het oog hebt? Doe daarnaast onderzoek naar de gemeente, de omgeving en de regels die daar gelden. Zo zit je goed voorbereid bij de gemeente aan tafel. Naar zo’n plan studente Suzanne Wassenaar een mooi onderzoek gedaan, waar dit juridische stappenplan uit rolde.
Je kunt alleen een project starten, maar met meer mensen sta je sterker. Vind een groep tiny house enthousiastelingen die zich aansluiten bij je plan. Meestal is de beschikbare grond groot genoeg voor meerdere huisjes. De kans dat de gemeente het vrijgeeft, is dan ook groter als er een plan ligt voor meer dan één tiny house.
Je budget
We hebben nu meerdere opties besproken om grond te vinden voor je tiny house. Per optie verschilt het budget dat je ervoor beschikbaar moet stellen. Toch willen we je even een ruwe indicatie geven van de in te schatten kosten.
- Een tiny house: denk aan kosten vanaf €100.000. Dat is dan inclusief alle installaties en benodigdheden rondom je tiny house (denk aan zonnepanelen, een warmtepomp, ventilatie, isolatie, elektriciteit, verwarming en koeling).
- Grond kopen: dit is lastig te zeggen, omdat het per locatie veel verschilt. In het noorden of zuiden van het land kan je met een beetje geluk rond de €100.000 een stuk grond bemachtigen. Op andere plekken in het land leg je gerust €250.000 tot €400.000 neer.
- Grond kopen recreatiepark: ook dit varieert natuurlijk, op basis van de locatie en het oppervlak. Maar sommige koop je al vanaf €30.000.
- Grond pachten: in vergelijking met andere landen is ook hier Nederland duur. Gemiddeld betaal je €800,00 per hectare aan pacht per maand.
- Overige kosten: er zijn natuurlijk meer kosten waar je rekening mee moet houden, zoals vergunningen. Dit hangt volledig af van het soort project dat je start en de plek waar je dit doet.
Een hypotheek voor je tiny house
Je kan op verschillende manieren aan geld komen voor een stuk grond en je tiny house zelf. Misschien verkoop je je oude huis, heb je flink wat geld op je spaarrekening staan of kan je geld van iemand lenen. Maar meestal komt het toch aan op een hypotheek. In het geval van een tiny house kan ook dit een uitdaging zijn. Daarom geven we je graag wat tips.
- Een hypotheek krijgen is alleen mogelijk als jij echt eigenaar wordt van een stuk onroerend goed. Je moet dus een stuk grond kopen dat daarna echt volledig van jou is.
- Van banken zoals Triodos, Rabobank (Groenhypotheek) en ING weten wij weten dat ze erg welwillend tegenover mooie en duurzame projecten staan. Hier is de kans dus iets groter dat je een hypotheek krijgt voor je tiny house en de grond die je daarvoor nodig hebt.
- Je hebt meer kans op een hypotheek voor je tiny house als deze verankerd staat, in plaats van op wielen. Dat heet Aard- en Nagelvast. Je huisje moet dan zodanig verbonden zijn met de grond, dat deze niet zonder beschadiging of verbreking kan worden losgemaakt.
- Je tiny house wordt eerder gezien als ‘echt huis’ wanneer het is gemaakt van vergelijkbare materialen. Mocht je zelf aan de slag gaan met het bouwen van een tiny house, hou daar dan rekening mee.
- De banken vinden het ook belangrijk dat je je kan inschrijven op je woonplek via de Basisregistratie Personen (BRP). Dit is iets om in je achterhoofd te houden bij het aanschaffen van een stuk grond voor je tiny house.