Wat is er voor nodig om off-grid te gaan?

Een term die de laatste tijd stijgt in populariteit is ‘off-grid’ wonen. Maar wat is dat nu eigenlijk? Een off grid woning is een woning die volledig op zichzelf staat afgesloten is van alle netaansluitingen. Dit zorgt voor wat aanpassingen, maar dan leef je dus volledig zelfvoorzienend. En kan dat zomaar van de ene op de andere dag? Is het mogelijk om je netaansluitingen te laten verwijderen? In deze blog gaan we dieper in op wat er nodig is om off-grid te gaan.

Is helemaal off-grid mogelijk in Nederland?

Hans en José wonen op een duurzame, ecologische manier in hun off-grid woning in Almere. Deze woning is off-grid gemaakt door nieuwe manieren van elektriciteit opwekken en slim verwarmen van je huis. Omdat dit huisje is gebouwd op een voorheen lege kavel is het niet nodig om gas-, water-, en elektriciteitsaansluiting te verwijderen. Naast het huis wordt via een regenton water uit de goot opgevangen. Afvalwater wordt gefilterd door het helofytenfilter in de EcoFlush toilet van Wostman.

Maar is het ook mogelijk om off grid te gaan wonen in een al bestaande woning die nu nog is aangesloten op het net? Ja, dat kan! Het enige verschil is dat je in dit geval zelf moet regelen dat je wordt afgesloten van het net. Zo moet je bijvoorbeeld voor je gasaansluiting regelen  dat  de meter wordt verwijderd. Op deze manier betaal je geen netbeheerkosten meer. Om dit te regelen moet je bij je netbeheerder zijn. Het laten verwijderen van je gas-, water-, en elektriciteitsaansluiting is per 1 maart 2021 ‘tijdelijk’ gratis. Voorheen kreeg je een zogeheten afsluitboete, maar omdat de overheid bij wil dragen aan de energietransitie kan je dit nu laten doen zonder extra kosten. Om verwijdering van je aansluitingen aan te vragen ga je naar mijnaansluiting.nl.

tiny house off-grid

Wat is een NOM woning?

Wil je liever niet helemaal afgesloten zijn van het net, maar wil je wel van je hoge energie- of gasrekening af? Dan is het mogelijk om je huis energieneutraal te maken. We noemen dit ook wel een NOM (nul-op-de-meter) woning. Om ervoor te zorgen dat de energie die verbruikt wordt ook opgewekt kan worden kan je gebruik maken van de volgende verduurzamings oplossingen.

 • Warmtepomp 
  Om je huis te kunnen verwarmen en koelen op een duurzame manier is een warmtepomp een uitstekende oplossing. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, grondwater of de bodem. Er zijn twee verschillende categorieën warmtepompen die je huis kunnen verwarmen: een hybride warmtepomp, en een all-electric warmtepomp.
 • Zonnepanelen
  Door zonnepanelen op je huis te leggen wek je tijdens zonuren energie op om je huis van elektriciteit te voorzien. De hoeveelheid zonnepanelen is afhankelijk van je gebruik. Wordt er verwarmd met een warmtepomp, dan heb je er meer nodig om alle stroom op te wekken die je gebruikt.
 • Thuisbatterij
  Om de energie van bijvoorbeeld zonnepanelen op te slaan voor de donkere maanden is de thuisbatterij een handige oplossing. Deze slaat de opgewekte energie op, zodat deze niet verloren gaat en je dit kunt gebruiken als er niet voldoende nieuwe energie opgewekt kan worden. Bij ECO installaties werken we onder andere met de thuisbatterijen van SolarEdge en LG.
 • Elektrische auto
  Een andere manier om genoeg energie te leveren is door je elektrische auto te koppelen aan de elektriciteit binnenshuis. Zo gebruik je je elektrische auto als ‘rijdende batterij‘. Op deze manier heeft je huis ook met minder opgewekte energie alsnog geen energie nodig van het net.

Jouw (off-grid) dromen realiseren? 

ECO installaties helpt je graag om jouw dromen te realiseren. Door middel van een ECO intake kijken we mee naar hoe we jouw woning kunnen verduurzamen, en misschien zelfs wel off-grid kunnen installeren.